FOTO Prezident Číny projel Prahou: Stovky Číňanů v ulicích, rudé vlajky, bubny i zadržený muž s tibetskou vlajkou

28.03.2016 17:17

REPORTÁŽ Pražané, kteří se v pondělí kolem druhé procházeli po nábřeží kolem ostrova Štvanice, mohli na Hlávkově mostě zahlédnout množství vzdouvajících se rudých praporů. Při bližším pohledu v nich bylo možné rozpoznat čínské vlajky a nakonec se odhalila celá scéna s transparenty, tradičními čínskými bubny a kostýmy. Číňané chtěli v Praze přivítat svého prezidenta Si Ťin-pchinga.

FOTO Prezident Číny projel Prahou: Stovky Číňanů v ulicích, rudé vlajky, bubny i zadržený muž s tibetskou vlajkou
Foto: Radka Křivinková
Popisek: Vítání čínského prezidenta před hotelem Hilton

Čínský prezident se po příletu do Prahy přesunul do přilehlého hotelu Hilton, a Číňané, žijící v České republice, chtěli svého prezidenta pozdravit právě zde. Vybavili se na to tradičními čínskými bubny, a to jak velkými tympány, tak malými bubínky do ruky. Na obou stranách mostu bylo možné vidět transparenty v čínštině, jakož i mezinárodní „Welcome“.

Průjezd prezidentské kolony jistili policisté, na mostě se kvůli shromáždění lidí po čase objevili další. Dvoučlenná hlídka proplouvala i na člunu pod mostem a stala se atrakcí zejména pro procházející děti.

Dvě stovky Číňanů čekaly v blízkosti Hiltonu na svého prezidenta

Odhadem dvě stovky Číňanů se postupně rozmístily na mostě od jeho pravého břehu až téměř do poloviny nad ostrovem Štvanice. „Prosím, uvolněte prostor,“ žádali organizátoři kolemjdoucí. Ke konfliktům však nedocházelo, ani s projíždějícími řidiči, kteří na formující se špalíry na pozdrav troubili.

Před půl třetí byl masivní špalír připraven. První řadu tvořily velké prapory na žerdi, mezi nimi lidé mávající malými vlaječkami do ruky. Převažovala čínská rudá červeň se zlatými hvězdami, nechyběla ani česká trojkombinace.


(Foto: Radka Křivinková)

Organizátoři pilně obíhali všechny zúčastněné, zejména malé děti, které obsluhovaly velké čínské bubny. Jak se reportér ParlamentníchListů.cz dozvěděl, část z nich jsou žáci čínské školy v Praze, další jsou členové žákovského fotbalového týmu, který přijel do Prahy na mezinárodní mládežnický turnaj. Své bubenické choreo si děti na obou stranách vozovky nacvičovaly již dopředu, k zaujetí kolemjdoucích a spokojenosti vedoucích.

Kromě nich však ostatní účastníci akce nepůsobili příliš organizovaně, spíše na nich byla vidět spontánnost a nefalšované nadšení. Jedna z účastnic ParlamentnímListům.cz prozradila, že hraje na violoncello v českém orchestru a samozřejmě je v kontaktu s dalšími Číňany, žijícími v ČR. „Domluvili jsme se přes sociální sítě, že bychom chtěli pozdravit našeho prezidenta. Pak jsme se domluvili s čínskou ambasádou, aby nám pomohla se zajištěním akce,“ vysvětlila. Tradiční čínské rekvizity, například bubny, totiž nejsou běžně k dispozici.

Mezi účastníky zaujala i skupinka v kostýmech tradičních čínských draků. Ti v originálních kostýmech dali snad nejvíce ze všech průchod svému nadšení. Do vítání se kromě Číňanů zapojili i někteří Češi, kteří si u organizátorů vyzvedli české a čínské vlaječky.


(Foto: Radka Křivinková)

Po půl třetí byl Hlávkův most uzavřen, neboť se Jarošovým nábřežím k mostu blížila první část prezidentské kolony. Napětí mezi účastníky akce stoupalo, všichni mávali, vlajky vlály, děti se ze všech sil napřahovaly paličkami nad svými bubny.

Kolonu jako tradičně vedly policejní motorky, následovalo je několik limuzín, jedna z nich ozdobená čínskými vlaječkami. Přes tmavá skla nebylo vidět dovnitř, všichni ale věřili, že prezident je právě zde. Po několika minutách se doprava na Hlávkově mostě opět zastavila, a po levém břehu Vltavy se řítila další kolona. Tentokrát byla početnější, obsahovala i několik autokarů. Opět přišel výbuch nadšení, bubny virblovaly.. Podle informací ParlamentníchListů.cz byl prezident Si Ťin-pching právě v této druhé koloně. Ta stejně jako první kolona zmizela přes Florenc přímo do útrob hotelu Hilton.

Navečer se prezident Si Ťin- Pching z hotelu přesunul do Lán, kde ho přijal prezident Miloš Zeman. Někteří účastníci akce plánovali na mostě vydržet do doby, než přes něj bude prezidentská kolona projíždět zpět.

Muž s tibetskou vlajkou

Po průjezdu prezidentské kolony se na Hlávkově mostě objevil muž mávající tibetskou vlajkou. Vzbudil tím mezi doposud jásajícími účastníky akce značnou nelibost, pokoušeli se zmocnit jeho vlajky a vše hrozilo přerůst ve fyzický střet. Situaci museli uklidňovat čeští policisté. Česká televize později přinesla informaci, že muž s tibetskou vlajkou byl policií zadržen.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…