FOTO Prezident Zeman se poprvé sešel se svým slovenským protějškem Kiskou

16.06.2014 19:16

Prezident Miloš Zeman se v Budapešti poprvé setkal s novým slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Přátelská schůzka se konala na Rybářské baště nad Dunajem. V Budapešti si dnes prezidenti Maďarska, Česka, Slovenska, Polska a Německa připomínají události roku 1989.

FOTO Prezident Zeman se poprvé sešel se svým slovenským protějškem Kiskou
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou

Položením věnců na budapešťském hřbitově si dnes prezidenti Maďarska, Česka, Polska, Slovenska a Německa připomněli 25. výročí veřejného pohřbu vůdce protikomunistického povstání z roku 1956 Imreho Nagye popraveného o dva roky později. Nagyův pohřeb 16. června 1989 se stal jedním ze symbolů, které vedly k pádu komunismu ve střední Evropě.

První letošní společnou vzpomínkovou akcí hlav visegrádských států a Německa ke svržení komunistického režimu byly počátkem června oslavy čtvrtstoletí svobody a demokracie v Polsku. Další oslavy se mají uskutečnit v říjnu v Lipsku na východě Německa a v listopadu v Praze a Bratislavě.

„Celonárodní smutek v červnu 1989 se stal výchozím bodem boje za naši svobodu, nezávislost, evropanství a naši budoucnost," prohlásil podle agentury MTI maďarský prezident János Áder v projevu proneseném při ceremoniálu položení věnců k hrobům politických obětí revoluce z roku 1956.

„Tento den se stal milníkem pro Maďary toužící osvobodit se z dusivého sevření lží komunistického systému," řekl rovněž. Tento den podle jeho slov vyšel z nikdy neumírající „naděje na svobodu a konec diktatury", kterou sdíleli i další národy „zavřené ve vězení komunistického bloku".

V řadě druhého vzpomínkového setkání k historickým událostem ve střední Evropě před čtvrt stoletím se dnes, stejně jako 4. června ve Varšavě, spolu s Áderem zúčastnili český prezident Miloš Zeman, polský Bronislaw Komorowski a německý Joachim Gauck. Ze Slovenska přijel Andrej Kiska, který v neděli v čele státu vystřídal Ivana Gašparoviče. Pro Kisku je budapešťský summit v prezidentské funkci zahraniční premiérou.

Další podobná akce bude následovat 9. října, kdy si prezidenti v Lipsku připomenou výročí masové protestní demonstrace, proti níž vůbec poprvé nezasáhla policie tehdejší NDR. V listopadu sérii uzavřou pražské a bratislavské oslavy 25. výročí konce komunistického režimu v Československu.


Prezident Miloš Zeman v doprovodu Hynka Kmoníčka a Vratislava Mynáře naproti slovenské hlavě státu Andrejovi Kiskovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…