FOTO Sledovali jsme atentát na Heydricha

24.05.2014 18:44

V pražské Libni proběhla unikátní vzpomínková akce - připomenutí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, k němuž došlo 27. května 1942. Hrdinná akce československých vojáků vyvrcholila několik dní později, kdy jeden z velmi aktivních vykonavatelů Hitlerovy vůle zemřel v nemocnici. Informace o vzpomínkové akci přinesl Český rozhlas a Parlamentní listy.cz mají fotografie přímo z místa.

FOTO Sledovali jsme atentát na Heydricha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rekonstrukce antentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha

Vzpomínkovou akci připravil klub vojenské historie Rota Nazdar. A vůbec poprvé k rekonstrukci akce československého odboje došlo přesně v místech, kde se operace Anthropoid odehrála před dvaasedmdesáti lety.

„Povědomí dnešních lidí o naší historii je poměrně malé. A speciálně operace Anthropoid je opředena spousty mýtů a různých dezinformací. To, jak se to stalo a proč se to stalo, dneska víme daleko lépe než třeba před deseti lety,“ vysvětluje šéf klubu Vilém Fencl. 

Připomeňme, že atentátníci Josef Gabčík a Jan Kubiš trénovali ve Velké Británii, později seskočili na území okupovaných Čech, ale po úspěšně provedeném atentátu byli zradou odhaleni a nakonec zemřeli 18. června v kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici společně s dalšími pěti parašutisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…