FOTO Sluníčkáři v Bavorsku se mohou zbláznit. Nikdo už nevítá uprchlíky na nádraží, lidé se na ně tváří ošklivě. A teď se staví věc, která je dovádí k úplnému šílenství

22.11.2016 16:42

Jako je známá tzv. berlínská zeď, případně bývalá zeď v Matiční ulici v Ústí nad Labem, která je však „slabým odvarem“, má nově tu svoji také doposud poklidná čtvrť v bavorské metropoli. Vlnu emocí vyvolává v Mnichově stavba zdi, která má ve čtvrti Neuperlach oddělit rodinné domky od budovaného azylového centra pro mladistvé. Mezi příznivci a odpůrci létají invektivy a stranou nezůstaly ani politické strany. Tak jako v Česku, jsou i zde označováni jednak „vítači“ a jednak „xenofobové“.

FOTO Sluníčkáři v Bavorsku se mohou zbláznit. Nikdo už nevítá uprchlíky na nádraží, lidé se na ně tváří ošklivě. A teď se staví věc, která je dovádí k úplnému šílenství
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Zeď v Mnichově má oddělit rodinné domky od budovaného azylového centra pro mladistvé

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

Stavba je to věru velkolepá. Zvolila se nejmasivnější a hned nejdražší varianta. Čtyřmetrová kamenná zeď, silná až půl metru, je větší než ta známá berlínská, která oddělovala v letech 1961 až 1989 bývalou NDR od Západního Berlína. Ta měřila v maximální výšce  „jen“ něco přes 3,5 metru.

Obavy starousedlíků

Městskou kasu zeď nic nestojí, protože ji platí stát, resp. Správa azylových center. Přijde na neuvěřitelných čtvrt milionu eur a má být hotova na jaře příštího roku. Tedy v době, kdy se do zdejšího malého areálu má nastěhovat zhruba 160 mladých azylantů. Zeď je dlouhá  200 metrů, odděluje rodinné domky od nově budovaného areálu a s pásem zeleně bude tvořit zhruba stometrový předěl mezi starousedlíky a azylanty.

„Bojíme se výtržností, hluku, nepořádku a máme starost o bezpečnost,“ říkají obyvatelé, pro které je projekt „danajským darem“.  Podle bavorského rozhlasu se rovněž obávají znehodnocení svých staveb a pozemků. Také někteří občané, kteří chodí do práce či z práce v pozdních hodinách, mají prý obavy o svoji bezpečnost.

Barevné balónky a petice

Za toto jsou peskováni a onálepkováváni hned z několika úhlů. Především od „vítačů“, kteří již nyní po zdi rozvěšují barevné nafukovací balónky se vzkazy pro budoucí ubytované. Především je tu populární slogan „Buďte vítáni“, což místní obyvatelé nesou velmi špatně. Vítači si podle místního tisku stěžují i na změnu postojů státních institucí a především policie k uprchlíkům, kdy vzpomínají na přátelské vítání, objímání a podarovávání například na mnichovském nádraží. Tyto nahodilé a neorganizované aktivity již nejsou v současném Německu příliš „v kurzu“. V druhé polovině tohoto roku vstoupila v platnost přísnější opatření, na pomoc dohlížejí charitativní, především křesťanské spolky.

Nejen v Mnichově je s imigranty "veselo":

Proti budování zdi koluje v Mnichově petice, kterou podepsalo přes tisíc lidí. Strana Zelených žádá v městské radě rovnou o její odstranění. Ve stanoviscích jejích představitelů se uvádí, že zeď je „ostuda pro Německo a ještě více pro jinak kosmopolitní a multikulturní Mnichov“, viz www.wswg.org/de. Naproti tomu – CSU to nevidí tak černě. Lavíruje levice, především strana Die Linke. O stanoviscích AfD se v německém tisku mnoho nedočtete.

Na plot u zdi připevňují lidé balónky se vzkazy. Foto: Lucie Sýkorová

Zeď v Mnichově má oddělit nové azylové středisko pro uprchlíky. Foto: Lucie Sýkorová

Nechtěný středobod konfliktů?

Celá kauza je však medializovaná v zahraničním tisku. Píší o ní například francouzské, italské, britské nebo rakouské noviny. Přisadila si i turecká AKP, která vyzvala kancléřku, aby se „zasadila o zásadní zlom v kauze uprchlíků“.  Mnichovská policie již šetří několik posprejovaných domů zdejších obyvatel, kteří vyjadřují téměř unisono svůj nesouhlas. Na jejich jinak tradičně čistých, s německou důkladností „vymazlených“ fasádách, se objevily názvy „Špína“ nebo dokonce „Nacista“.

Místo  se tak stává střediskem mnohdy nechtěného zájmu. Přicházejí sem i příbuzní některých azylantů, kteří již bydlí v Německu, případně další lidé, což pochopitelně znervózňuje místní obyvatele a přilévá to do ohně potenciálních konfliktů. „Okouknout“ budovaný komfortní areál za miliony eur se tak stává záležitostí nejen „vítačů“, ale i odpůrců migrace. To vyvolává vrásky místní samosprávě, která se obává dalšího eskalování napětí.

Nově postavené středisko pro uprchlíky v Mnichově. Foto: Lucie Sýkorová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…