FOTO Sranda na tiskovce Miroslava Kalouska

05.12.2017 13:35

K návrhu státního rozpočtu se na dnešních tiskových konferencích vyjádřili zástupci KDU-ČSL, STAN i TOP 09. Jak zaznělo, lidovci v prvním čtení rozpočet podpoří, STAN a TOP 09 ne. Tiskovka topky byla navíc „okořeněna“ nedoslýchavým Miroslavem Kalouskem.

FOTO Sranda na tiskovce Miroslava Kalouska

Lidovci v prvním čtení podpoří návrh státního rozpočtu na příští rok, na jehož vytvoření se ještě v koalici s ČSSD a ANO podíleli. STAN a TOP 09 naopak budou navrhovat vrácení návrhu vládě k přepracování. Všechny strany také navrhují přesuny peněz v rozpočtu, chtějí zejména přidat peníze na školství.

 

„V prvním čtení podpoříme tento dohodnutý rozpočet, protože si myslíme, že je to kompromis. Zároveň tam máme dvě zásadní připomínky,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci budou chtít od ledna plošné zvýšení platů učitelů o pět procent, což by znamenalo nárůst výdajů o tři miliardy korun. Zároveň přidat peníze vyčleněné na sociální služby o dvě miliardy. Odkud by se peníze měly do těchto kapitol přesunout, chtějí upřesnit až ve druhém čtení rozpočtu.

Starostové s navrženým rozpočtem nesouhlasí, deficit 50 miliard korun v době konjunktury je podle nich neobhajitelný. Proto navrhnou vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pokud poslanci základní parametry rozpočtu přesto přijmou, budou Starostové chtít zvýšit vyčleněné prostředky na platy učitelů. Podle nich by se měly od ledna zvýšit na 130 procent průměrné mzdy, což by znamenalo dodatečné výdaje přes 15 miliard korun. STAN chce také přidat peníze na památkovou péči nebo na výstavbu místních komunikací. Peníze chtějí odebrat z kapitol ministerstev obrany, financí a práce a sociálních věcí, kde podle nich není letos dostatečně čerpáno.

Také TOP 09 bude chtít zajistit vrácení návrhu rozpočtu vládě k přepracování. „Dvacet dní rozpočtového provizoria není žádná tragédie. Horší je mít takhle špatný rozpočet,“ řekl předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek. TOP 09 navrhne snížení celkových výdajů o 22,4 miliardy korun. Pokud rozpočet v prvním čtení projde, navrhne TOP 09 přesuny peněz, které by znamenaly nárůst prostředků pro vědu, výzkum a vzdělávání.

Když se pak  jedna z přítomných novinářek chtěla zeptat Miroslava Kalouska na doplňující otázku, musela ji položit hned dvakrát. Kalousek ani přesto nerozuměl, opustil tedy místo za stolkem a odešel se novinářky zeptat osobně. To rozesmálo Markétu Pekarovou Adamovou, místopředsedkyni TOPky, jež Kalouska na tiskové konferenci doprovázela. „Ještě jednou prosím, já začínám nabírat vlastnosti čestného předsedy,“ okomentoval to ještě Kalousek v narážce na Karla Schwarzenberga. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…