FOTO Svíčka pro mrtvého studenta Šmída: estébák Zifčák provokuje. Dopustil se nejapného šprýmu jen pár dnů před výročím „sametu“

23.11.2019 7:33

Ludvík Zifčák, bývalý důstojník předlistopadové StB, se na svátek sv. Martina a jen několik dnů před třicátým výročím událostí Listopadu 1989 dopustil vskutku nejapného šprýmu, který leckoho zvedne ze židle.

FOTO Svíčka pro mrtvého studenta Šmída: estébák Zifčák provokuje. Dopustil se nejapného šprýmu jen pár dnů před výročím „sametu“
Foto: Archiv PL
Popisek: Na sv. Martina jsme společně zapálili svíčku oběti 17. listopadu 1989 Martinu Šmídovi

Naše redakce obdržela fotografii s poněkud bizarním obsahem. Bývalý důstojník předlistopadové StB a dnešní podnikatel, hoteliér Ludvík Zifčák na ní na svátek sv. Martina ve svém penzionu v Karlově Studánce zapaluje svíčku fiktivnímu studentovi Martinu Šmídovi, který údajně byl – podle 17. listopadu 1989 v éteru hojně šířené dezinformace – zabit příslušníky bezpečnostních složek na Národní třídě.

Informace o vymyšleném zabitém studentovi tehdy byla záměrně vypuštěnou provokací ze strany StB, která napomohla eskalaci situace a vehnala lidi do ulic. Symbolicky pracovalo i datum 17. listopadu, kdy si studentstvo tradičně připomínalo zabití studenta Jana Opletala nacisty během doby protektorátu. Zifčák hrál v této události jednu z hlavních rolí, kterou obsáhle popisuje například v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz ZDE.

„Bavili jsme se o všem možném. Zajeli jsme si do Karlovy Studánky. Bylo to v Zifčákově penzionu a udělali jsme takový vtípek,“ sdělil nám člověk, který Zifčáka na sv. Martina v Karlově Studánce navštívil a rovněž je pamětníkem listopadových událostí roku 1989.

Zifčák je jeden z mála komunistů, kteří si své předlistopadové angažmá odseděli – Zifčák právě kvůli své listopadové provokaci. Zifčák je dle svých slov i nadále „přesvědčeným komunistou“, a to navzdory tomu, že je podnikatel, hoteliér – jelikož on sám říká, že začal podnikat z donucení. A to proto, že po svém listopadovém vystoupení nemohl sehnat běžné zaměstnání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…