FOTO, VIDEO Poručíme větru, dešti? Rozbitý květináč, ulétlá čepice, zmuchlaný koberec. A fotili to Číňani

29.03.2016 17:31

REPORTÁŽ Slavnostního přijetí ve velkolepém stylu se dostalo čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi v úterý na Pražském hradě. Význačnost návštěvy chtěl Hrad prokázat i samotným ceremoniálem s čestnými dělostřeleckými salvami. Něčeho podobného se dosud žádnému zahraničnímu státníkovi v naší novodobé historii nedostalo. ParlamentníListy.cz byly pochopitelně na místě a nyní se můžete dozvědět i to, co nemusely kamery zachytit.

FOTO, VIDEO Poručíme větru, dešti? Rozbitý květináč, ulétlá čepice, zmuchlaný koberec. A fotili to Číňani
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Čínský prezident Si Ťin-pching, který přiletěl v pondělí na historicky první návštěvu České republiky, byl dnes s nejvyššími poctami přijat na Pražském hradě. Ceremoniál se výjimečně nekonal na prvním hradním nádvoří, ale na třetím. To je větší a atmosféru navíc dokresluje majestátní svatovítská katedrála, která „začala vznikat 450 let před tím, než byl postaven Bílý dům“, jak řekl prezident Zeman.

Značné problémy ještě před zahájením ceremoniálu a příjezdem prezidenta Si začal činit vítr, který byl nezvykle silný. Už několik desítek minut předtím vichr opakovaně odfoukl výraznou část červeného koberce připraveného pro oba prezidenty. Koberec byl sice přilepen k nádvoří oboustrannou páskou, působilo to však, jako by tam ani nebyla. V jednu chvíli s sebou vítr vzal nejen červený koberec, ale dokonce i jeden z velkých ozdobných květináčů. Pohotově museli naběhnout zaměstnanci Hradu se smetáčkem a lopatkou a vše se pokusit uvést do původního stavu, přestože se květináč úderem evidentně rozbil. Vše se odehrávalo jen pár minut před příjezdem prezidenta ČLR.

Prezidenti Zeman a Si v Rothmayerově sále Pražského hradu. Foto – Radim Panenka, PL

Část české vlády a guvernér ČNB. Foto – Radim Panenka, PL

Andrej Babiš, Hynek Kmoníček, prezidentův poradce Jan Kohout a Lubomír Zaorálek v družném hovoru. Foto – Radim Panenka, PL

Jeden z čínských novinářů se dokonce svých českých kolegů tázal, zda je běžně v Praze takto větrno. Na odpověď, že nikoli, jen pronesl slova o podivuhodné náhodě. Ceremoniál začal a vítr ho narušovat přestal, na okraje červeného koberce se museli mimo původní plán v rozestupu postavit vojáci a policisté z přítomných jednotek. V okamžiku, kdy už český a čínský prezident byli na pódiu a pozorovali vojenskou přehlídku, se vítr zvedl znovu. Koberci v dalším odletu nezabránili ani na něm stojící vojáci. Jak je patrné z videa, jednoho z nich vichr nemilosrdně skolil na zem, minimálně jednomu z policistů zase odnesl čepici. Při každé podobné „nehodě“ začaly fotoaparáty zvláště čínské části novinářů cvakat ještě razantněji než předtím.

Bezpečnostní opatření byla opět mimořádná. Nad Pražským hradem byla vyhlášena bezletová zóna a široké okolí Hradu bylo uzavřeno. Akreditovaní novináři byli speciálními mikrobusy odváženi do areálu sídla hlavy státu z křižovatky ulic Milady Horákové a K Prašnému mostu, což je zhruba kilometr k Hradu, v jehož areálu se svévolně nemohl bez povolení pohybovat nikdo. Všude policie, vojáci a prezidentská ochranná služba.

Po uvítacím ceremoniálu prezidenti zahájili jednání svých národních delegací, po němž opět předstoupili před nevídané množství novinářů v Rothmayerově sále. Tam se nejdříve uskutečnil podpis dohody o strategickém partnerství a dalších dokumentů, později oba prezidenta pronesli svá prohlášení.

Celý projev českého prezidenta Miloše Zemana si můžete přečíst ZDE. Jeho čínský protějšek byl rovněž ve svém vystoupení velmi přátelský a dokonce řekl, že se v Praze cítí jako doma. Účelem návštěvy bylo podle jeho slov upevnění česko-čínského přátelství. Česko považuje Si Ťin-pching za důležitou zemi Evropské unie. To potvrzuje, že naši zemi skutečně považuje za vstupní bránu do EU.

Během odpoledne absolvoval prezident Číny setkání s předsedou senátu Milanem Štěchem, předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem, premiérem Bohuslavem Sobotkou a pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Ta už dopoledne na Hradě spolu s primátorem Pekingu podepsala dohodu o spolupráci mezi oběma hlavními městy. Ve středu pak šéfa čínské metropole přijme na Staroměstské radnici.

Si Ťin-pchinga a Miloše Zemana čeká ještě v úterý večer slavnostní státní večeře s více než stovkou hostů, krátké kulturní představení a zcela na závěr dne si oba státníci prohlédnou výstavu připravenou speciálně pro tuto návštěvu ve Společenském sále Hradu. Ve středu oba prezidenti vystoupí na byznys fóru na Žofíně, kde dojde k podpisu konkrétních obchodních dohod. Jak Zeman dnes upřesnil, jen za letošní rok dosáhnou čínské investice v Česku výše zhruba 95 miliard korun. Před odletem z Prahy si čínský vůdce prohlédne Strahovský klášter. Z Prahy zamíří v 15 hodin na summit o jaderné bezpečnosti do Washingtonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…