FOTO Vepři na Hrad nepatří, bydlet v Rusku by vám prospělo. Lidová tvořivost na demonstraci

18.05.2017 7:38

REPORTÁŽ Proč? Proto! I České Budějovice pokračují v demonstracích. Několik stovek lidí se stejně jako minulý týden sešlo ve středu od 18. hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Mnozí z nich opět třímali v rukou různé cedule a transparenty. Navíc se podepisovala petice za odvolání prezidenta Miloše Zemana a místopředsedy vlády Andreje Babiše.

FOTO Vepři na Hrad nepatří, bydlet v Rusku by vám prospělo. Lidová tvořivost na demonstraci
Foto: David Hora
Popisek: Proč? Proto! Podruhé v Českých Budějovicích

„Bude to ještě větší a my budeme o to hlasitější!“ Tak zvali na Facebooku několik dní dopředu na další protestní akci, která se ve středu večer konala po týdnu opět proti prezidentu Zemanovi a ministru Babišovi, organizátoři. „Chceme vyjádřit hluboké nespokojení s postupy, spornými kauzami i protiústavním chováním obou činitelů,“ psalo se na pozvánce s tím, že se podle organizátorů jedná o ještě důležitější setkání, než bylo to minulý týden. „A to z důvodu potřeby vytrvat v prosazování naší myšlenky a názoru, kdy požadujeme odstoupení z vykonávaných funkcí Andreje Babiše i Miloše Zemana,“ vysvětlovali organizátoři.
„Víme, že mnoho lidí ve své tíživé situaci chce volit ty, kteří jim slibují, že bude líp. Ale prosím podívejme se za oponu, ti vládci, kteří nedodržují základní pravidla jako pan Babiš a Zeman, ti určitě zlepšení nepřinesou. Máme u nás i skvělé osobnosti, které mají základní pokoru a úctu k lidem. Ty hledejme a volme, prosím. Pak bude skutečně líp,“ vysvětlovali na pozvánce organizátoři. Podobně pak mluvili i přímo na improvizovaném jevišti na českobudějovickém náměstí.

„Už nehodlám sedět doma a dál sledovat, jak pan Babiš společně s panem Zemanem ničí základní demokratické pilíře, na kterých stojí naše země,“ řekla mimo jiné jedna z organizátorů akce, kameramanka a produkční Karolína Lukášková. „To není pravda,“ ozval se na toto její prohlášení křik z obecenstva, což vyvolalo z několika stran pískot.
Lukášková poté pokračovala. „Původně mne k této aktivitě inspirovali kolegové v Praze. Stejným způsobem, jakým mne inspirovali oni, bych ráda inspirovala já vás. Každý z vás může být aktivní a inspirovat další lidi, dosud nečinné, jako jsem byla dřív já. Protože teď je čas semknout se a společně nedovolit, aby to zlo ovládlo naši zemi,“ pronesla Lukášková a sklidila potlesk. Dodala, že lámat chleba se bude v podzimních volbách. „K těm musejí přijít všichni, kterým záleží na demokracii v naší zemi,“ sdělila kameramanka.

Místo koblih novináři

Zatímco minulý týden byly na řadě cedulí, které účastníci drželi v rukou, připomenuty koblihy, tentokrát je vystřídala zmínka o novinářích. Některé demonstranty totiž rozčílila právě poznámka o novinářích, kterou prezident Miloš Zeman pronesl při setkání s ruským prezidentem Putinem. Český prezident totiž při návštěvě Číny zavtipkoval, že novináři by se měli likvidovat. „Likvidovat novináře se vám zachtělo? Bydlet v Rusku by vám prospělo,“ hlásala jedna z cedulí. „No protože v Číně si pan prezident tohle povídá s Putinem, a to se nám nelíbí. Prostě se bojíme o svobodu. Svoboda slova za chvíli tady nebude. To nejde takhle. Musíme tady pořád v těch Budějovicích být. Protože se za svobodu musíme prostě nějak brát, jak vidíte, bohužel,“ řekla Eva Urbanová, která ceduli držela v ruce.

Likvidovat novináře se vám zachtělo? Foto: David Hora

„Já jsem přišla demonstrovat za naši demokracii. Už jsem demonstrovala v roce 1989 a teď jsem tady znovu, protože si myslím, že ta demokracie se vytrácí,“ říká Iva Řepová. I ona držela v ruce ceduli s nápisem, který zněl: „Nejste v Číně, u nás platí ústava, za Kajínka se neschováte.“ „To platí pro pana prezidenta spíš. Nejsme v Číně, u nás se máme řídit ústavou. A já si myslím, že pan prezident se ústavou neřídí už proto, že nechce odvolat předsedu financí pana Babiše. Myslím si, že i ta kauza propuštění Kajínka s tím souvisí, že se snaží odvést pozornost,“ dodala  Řepová.

Nejste v Číně. Foto: David Hora

Další transparenty na demonstraci. Foto: David Hora

Podpisy pro Drahoše

Akce využili i podporovatelé kandidáta na prezidenta – Jiřího Drahoše. Mezi demonstranty chodili s peticí na jeho podporu. „Vím o něm jen samé dobré věci, je mi sympatický a myslím si, že by byl dobrým prezidentem,“ řekl muž, který přišel s podpisovým archem.
Vyjádřil se i k demonstraci na náměstí. „Jsem tady podruhé, byl jsem tady i minulou středu. A jsem rád, že jsem účastníkem patologické sedliny této společnosti, jak to nazval pan prezident.“
Součástí akce byla i petice za odvolání Miloše Zemana a Andreje Babiše. „Hlavní důvod té petice je náš nesouhlas s chováním Andreje Babiše a Miloše Zemana. S tím, že Andrej Babiš, několikrát bylo prokázáno, že lže a krade, a stále neodešel ze svého postu ministra financí a vicepremiéra České republiky. Zároveň nesouhlasíme s tím, že Miloš Zeman ho neodvolal, a tím porušuje ústavu. Díky tomu je tato petice napsaná. Tato petice je za odvolání těchto dvou lidí,“ vysvětlila Lukášková.

Na demonstraci přišly stovky lidí. Foto: David Hora


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…