FOTO Z okna hledí Kalousek a Schwarzenberg. S vlajkou Tibetu. Kníže pronesl drsné přirovnání

29.03.2016 10:41

Opoziční TOP 09 dnes ráno vyvěsila z oken Sněmovny vedoucích na Malostranské náměstí dvě tibetské vlajky. Bývalý předseda této strany a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl novinářům, že se sluší demonstrovat proti diktátorovi, který nechá hromadně popravovat, zavedl osobní kult a tuhou cenzuru. Čínský prezident je nyní na návštěvě v ČR.

FOTO Z okna hledí Kalousek a Schwarzenberg. S vlajkou Tibetu. Kníže pronesl drsné přirovnání
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace "Češi Tibet podporují"

„Ale ještě větší důvod je, že protestujeme proti přístupu našich papalášů. Takové – promiňte – řiťolezectví jsem ještě nikdy nezažil, jako teď vidím,“ prohlásil Schwarzenberg. „Ani Hácha Hitlera tam (do zámku v Lánech) nepozval,“ dodal.

Nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že proti státní návštěvě nelze protestovat. „Ale to, co pohoršuje řadu lidí, je ta papalášská estetika, je ten okamžik, kdy se z Evropské třídy stala zase třída Leninova a všichni vzpomínáme na vítání soudruha Brežněva,“ dodal s tím, že toto si ČR nezaslouží.

Schwarzenbergovi také vadí, že Česko opouští svoji zahraniční politiku a její základy. Kriticky reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana, který v rozhovoru pro čínskou televizí CCTV uvedl, že bývalá koaliční vláda Petra Nečase (ODS) měla velmi špatné vztahy s Čínou a velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie.

„Není to pravda,“ řekl. „To byla naše vlastní politika, že jsme se stavěli ano za ochranu lidských práv a ano i v Tibetu, ale nikdy žádný nátlak nebyl na nás, nikdy,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…