FOTO Zaorálek vystoupil v Národním divadle. Je z toho aféra, která bude mít dohru

11.09.2017 7:14

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek rozčílil ředitele Národního divadla Jana Buriana i ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Důvodem je Zaorálkovo vystoupení v Národním divadle, o němž ani jeden z mužů nevěděl.

FOTO Zaorálek vystoupil v Národním divadle. Je z toho aféra, která bude mít dohru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek navštívil Národní divadlo ve čtvrtek na pozvání odborových organizací. Pronesl zde projev a vedení scény zkritizoval, že neví kam směřuje. Kvůli návštěvě byly dokonce přerušeny dvě zkoušky, píší Lidové noviny.

Právě to se stalo terčem kritiky Buriana, podle něhož Zaorálek zkoušky narušil neoprávněně. Jeho návštěva pak byla prý v rozporu i s bezpečnostními předpisy. „Zdá se, že šlo o předvolební agitaci včetně neoprávněného a nikým neschváleného narušení zkoušek,“ řekl Burian. Národní divadlo dnes chce k incidentu vydat prohlášení, neboť na schůzku nebylo ani přizváno. Burianovi o schůzce pouze krátce řekl šéf divadelních odborů operního sboru divadla Jakub Hrubý a to bez bližšího termínu. Nevěděl o ní ani šéf rezortu kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). I ten to bere jako naprosto nevhodnou formu předvolební kampaně.

Anketa

Který premiér země Visegrádu je nejlepší?

hlasovalo: 12783 lidí

Společně se Zaorálkem dorazila do divadla asi dvacítka dalších lidí, mezi nimi i poslanec František Adámek (ČSSD). Ten opakovaně vyzývá k odvolání ředitele divadla. Svůj projev Zaorálek pronesl na zkoušce orchestru v jedné ze zkušeben v provozní budově. Z návštěvy vznikl videoklip zakončený logem ČSSD a objevil se na sociálních sítích, dodávají Lidové noviny.

To, že by Zaorálek něco porušil, odmítá. „Když jsem někam vstoupil a zkoušelo se, vždy jsem se omluvil. Moje omluvy nemohli považovat za agitaci. Všichni se usmívali a nikdo neřekl, že jim překážím,“ uvedl. Z debaty s odborovými organizacemi pak podle svých slov cítil frustraci, že ani šéfové uměleckých souborů a ti, kteří zde působí, nemají úplně jasno, kam divadlo směřuje. 

„Myslím si, že je to vážná věc a že otázka budoucí koncepce Národního divadla by měla být věcí veřejné debaty, do které mají být zahrnuti všichni, kdo divadlo dělají,“ míní šéf české diplomacie, jenž dodal, že se rád s ředitelem Burianem potká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…