FOTO Zeman „maká“ v USA, ale my jsme s ním byli v restauraci. Dělal si srandu kvůli Putinovi, dostal cosi od Sobotky. Čeká ho podstatné jednání

29.09.2015 6:41

Zahájení zasedání Valného shromáždění OSN, jednání s chorvatskou prezidentkou na téma uprchlické krize nebo prohlídka New Yorku ze střechy známého Rockefellerova centra v 70. patře. Takový byl program prezidenta Miloše Zemana v předposlední den návštěvy USA.

FOTO Zeman „maká“ v USA, ale my jsme s ním byli v restauraci. Dělal si srandu kvůli Putinovi, dostal cosi od Sobotky. Čeká ho podstatné jednání
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman v restauraci v New Yorku

Ve Spojených státech je v těchto dnech česká politická elita. Vedle prezidenta republiky je současně v New Yorku také premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ještě v pátek navíc v sále Valného shromáždění OSN seděl vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Přestože se Zeman a Sobotka při svém programu prakticky pohybují ve stejném areálu, pravděpodobně se nepotkají. Oba shodně a nezávisle na sobě českým novinářům řekli, že mají rozdělené role, aby tak Česká republika byla co nejvíce slyšet, a každý z nich odvádí část práce.

„Velmi podrobně jsem to konzultoval s ministrem zahraničí, informoval jsem i premiéra, ale nemyslím si, že bychom se v otázce boje proti terorismu jakkoli lišili,“ reagoval prezident pro české novináře na otázku, zda návrh, který hodlá předložit v projevu Valnému shromáždění OSN je založen pouze na jeho vlastním názoru, anebo je ve shodě s vládou.

Co si prezident Zeman myslel o vystoupení ruského prezidenta Putina, jehož projevem se prolínala obvinění Západu a Spojených států za agresivní chování ve světě? „Myslím, že i v americkém prostředí, a nejen v něm, se tato kritika objevuje, pokud jde o Irák a vstup do Iráku a částečně pokud jde o Sýrii. Stejně tak se v evropském prostředí velmi masivně objevuje kritika Evropské unie kvůli Libyi, to přece víte,“ upozornil Zeman, který si příležitost pro krátkou rozmluvu s českými novináři našel na vyhlídce Rockefellerova centra v 70. patře.

Během úterý se má Miloš Zeman setkat se zástupci Sýrie, kteří ho sami o schůzku požádali. Prezident zatím nicméně sám podle svých slov neví, co je účelem schůzky a o čem s ním chce syrský ministr zahraničí na jedné straně a předseda Syrské sjednocené opozice na straně druhé mluvit. Rád si poslechnu, proč mě o setkání požádali, a pokud to nebude tajné, budu vás rád informovat,“ slíbil novinářům prezident republiky.

„V každém případě si myslím, že problém (syrského konfliktu – pozn. red.) spočívá v tom, že na počátku syrského konfliktu jsme se všichni naivně domnívali, že proti Asadovi bojuje demokratická opozice, a dokonce není vyloučeno, že tenkrát to i byla pravda. Dnes už to v podstatě pravda není, protože součástí protiasadovských sil je An-Nusrá, Islámský stát a koneckonců i některé další extremistické skupiny, takže nejsem si zcela jist, že když například v Afghánistánu bojujeme proti al-Káidě, tak proč bychom ji zrovna v Sýrii měli podporovat. Je zapotřebí jednat,“ uvedl Zeman s tím, že sjednocená syrská opozice má sice výhodu uznání od EU, ale zároveň nevýhodu, že její původní armáda byla postupně pohlcena zmíněnými extremistickými skupinami, takže nemá bojovou sílu.

„Na druhé straně je také pravda, že Bašár Asad má poměrně silnou vojenskou podporu, takže situace na bojišti je už dlouhé měsíce v takovém rovnovážném nebo patovém bodu,“ doplnil Miloš Zeman k otázce Sýrie. Navíc za Asada momentálně neexistuje žádná náhrada, takže otázky o jeho nutném konci nejsou správné. Okamžitý odchod syrského prezidenta dlouho požadovaly třeba USA.

V New Yorku stihl český prezident oslavit i 71. narozeniny, které připadají na Den české státnosti. Šlo o soukromou oslavu s přáteli a nejbližšími spolupracovníky ve vyhlášené ruské restauraci Mari Vanna na Manhattanu. „Restauraci vybrali moji přátelé a já respektuji jejich výběr. Měli jehněčí a to já rád,“ zmínil prezident část svého narozeninového menu.

Už před tím také Zeman dostal dárek od premiéra Sobotky. „Chtěl bych i touto cestou českému premiérovi poděkovat za krásný dárek k narozeninám. Ono těch dárků bylo víc, ale jeden z nich bylo DVD s trezorovým filmem Čest a sláva. Já jako poměrně mladý člověk jsem v roce 1969 v časopisu Plamen tuto novelu Karla Michala četl a ani jsem nevěděl, že existuje filmová verze Hynka Bočana. Takže až pana premiéra uvidím teď na Bezpečnostní radě 6. října, za tento hezký dárek mu poděkuji,“ vzkázal prezident Zeman.

Zeman si dobíral redaktorku Českého rozhlasu

„Panebože vy jste tak nenasytná,“ reagoval prezident na otázku, zda se nesetkal s Vladimirem Putinem. Na stejný dotaz totiž už odpovídal den před tím. „Řekl jsem, že jste nenasytná, protože jsme se setkali v Moskvě, setkali jsme se v Pekingu a myslím si, že jistě přijde čas na další setkání, ale zatím nevidím důvod, proč by to setkání muselo být nutně tady v New Yorku. Ale zcela jistě k tomu může dojít v souvislosti s vývojem situace v Sýrii,“ nastínil Miloš Zeman českým novinářům v New Yorku příležitost, při které by se opět mohl s Putinem setkat.

Úterý je posledním dnem prezidenta republiky v New Yorku a de facto také vyvrcholením celé cesty. Zeman totiž promluví na plénu 70. výročního zasedání Valného shromáždění OSN, kde se chystá přednést dle svých slov provokativní návrh na boj proti tzv. Islámskému státu. Západní svět by podle prezidenta měl na základě záštity Rady bezpečnosti OSN vytvořit protiteroristické jednotky, které by IS zničily. V hlavním sále OSN se projev českého prezidenta očekává v šest hodin večer místního času, tedy kolem půlnoci středoevropského času.

Ještě před vystoupením v OSN navštíví Miloš Zeman památník obětem teroristických útoků z 11. zaří 2001 na Groud Zero. Tam nejen položí květiny, ale setká se i se třemi členy newyorského hasičského sboru, kteří se podíleli na záchranných akcích. Na místě by měli být i členové rodiny Lukáše Rambouska, Čecha, který při útocích zahynul. Do Prahy se prezident vrátí ve středu kolem poledne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…