FOTO Zeman odhalil bustu francouzského exprezidenta Mitterranda

13.07.2015 17:17

V zahradách pod Pražským hradem je od dnešního dne busta bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. Jejím autorem je český sochař žijící ve Francii Jan Zelenka. Bustu nechala vytvořit Jazzová sekce. Mitterrand se jako první západoevropská hlava státu sešel v roce 1988 s československými disidenty.

FOTO Zeman odhalil bustu francouzského exprezidenta Mitterranda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda v zahradách pod Pražským hradem před Jazzovou sekcí

Podle svého předsedy Karla Srpa tak Jazzová sekce chtěla uctít památku politika, jenž se významně podílel na změnách ve východní Evropě na konci minulého století. Jazzová sekce uvedla, že jde o první Mitterrandovu bustu v České republice a pravděpodobně i v zemích bývalé východní Evropy. 

Jazzová sekce požádala o souhlas s odhalením busty francouzského premiéra Manuela Vallse, když loni v Praze při setkání s bývalými československými disidenty připomněl snídani Mitterranda s československými disidenty. Jako jediný člověk mimo Chartu 77 se tehdy snídaně s Mitterandem zúčastnil i Srp. Podle něj tehdejší schůzka změnila politické klima v ČSSR i přístup StB k disidentům.

Sochu odhalil prezident Miloš Zeman, který se dnes po dvoutýdenní dovolené vrátil do práce. Při projevu zmínil nizozemského ministra zahraničí, který se s disidenty setkal asi rok před Mitterrandem. Podle Zemana byl kvůli tomu prakticky vyhoštěn. Rudé právo poté zveřejnilo posměšnou básničku, což mělo být varování právě Mitterrandovi.

"Chtěl bych ocenit statečnost, kdy při vědomí tohoto rizika François Mitterrand tuto snídani nejenom absolvoval, ale dokonce ji i přetáhl a nechal na sebe čekat tehdejšího prezidenta Československé socialistické republiky Gustava Husáka," řekl Zeman. S poznámkou, že má rád provokace, dodal, že nechat čekat hostitelského prezidenta je nádherná provokace. Mitterranda označil za jednoho ze dvou největších francouzských prezidentů, za druhého považuje Charlese de Gaulla.

Vytvoření busty zaplatila Jazzová sekce, vyšla ji na 300.000 korun. Bustu vytvořil sochař Jan Zelenka žijící v Paříži. Podle jeho sádrového modelu byl vytvořen bronzový odlitek. Jejího odhalení se dnes zúčastnili i francouzský a slovenský velvyslanec.

reklama

autor: jzd, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…