FOTO dne: S kýmpak se to setkal český premiér Sobotka

02.02.2016 16:37

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes setkal s velvyslancem USA v Praze Andrewem Schapirem. Diplomat to dnes odpoledne oznámil na svém twitterovém účtu.

FOTO dne: S kýmpak se to setkal český premiér Sobotka
Foto: Vít Hassan
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Česko je důležitým a aktivním partnerem v koalici proti Islámskému státu, napsal Schapiro na sociální síti a přidal k tomu fotografii, na které je zachycen při diskusi se Sobotkou.

Český premiér se zřejmě snaží udržovat s USA dobré vztahy. Nasvědčuje tomu i to, že při své poslední oficiální návštěvě Spojených států prohlásil, že ČR zůstane věrná odkazu Václava Havla.

S Babišem na Čapím hnízdě

Před časem vyšlo najevo, že Schapiro jednal také s ministrem financí Andrejem Babišem v jeho sídle Čapí hnízdo. I když Babiš jinak o svých aktivitách pilně informuje na sociálních sítích, zpráva o tomto jednání unikla na veřejnost jakoby mimoděk, když ji v článku k jinému tématu jen na okraj zmínil jeden z českých komentátorů.

Podle zpráv médií se Schapiro zajímá také o českou justici. V roce 2014 jednal v Brně mezi čtyřma očima s nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem.

Loni zase proběhlo v Americkém centru setkání, které uspořádala Soudcovská unie, kterého se zúčastnily české justiční špičky. Zavítal na něj předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a nechyběl ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán, ani vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová. Shapiro na tomto setkání přednesl zdravici.

Roztržka se Zemanem

Asi nejvíce medializovanou událostí spjatou s americkým velvyslancem byl jeho loňský spor s českým prezidentem Milošem Zemanem. Schapiro tehdy označil Zemanovu plánovanou cestu na oslavy v Moskvě u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války za „prekérní“ vzhledem k bojkotu události většinou evropských státníků. Prezident následně prohlásil, že „po tomto prohlášení má Schapiro dveře na Hrad zavřené“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…