FOTO, které pošlete do Francie: Přátelé Miloše Zemana podpořili protesty proti Macronovi. A sdělili zajímavosti

10.12.2018 13:02

REPORTÁŽ V prostorách Jazzové sekce na Malé straně se v neděli 9. listopadu vzpomínalo na setkání skupiny disidentů s francouzským prezidentem Francoisem Mitterrandem, ke kterému došlo před třiceti lety. Busta, kterou sekce na poctu Mitterrandovi v zahradě zařídila, měla oblečenou žlutou vestu coby gesto solidarity směrem k demonstrantům v Paříži, kde již několikátý den v řadě probíhají bouřlivé manifestace proti opatřením současného prezidenta země galského kohouta, Emmanuela Macrona.

FOTO, které pošlete do Francie: Přátelé Miloše Zemana podpořili protesty proti Macronovi. A sdělili zajímavosti
Foto: JK
Popisek: Karel Srp s bustou Francoise Mitteranda

Snídaně s někdejším francouzským prezidentem Francoisem Mitterrandem se uskutečnila ráno 9. prosince 1988. Mitterrand si na francouzskou ambasádu v Praze pozval skupinu osmi československých občanů z řad představitelů tehdejšího disentu.

K snídani s Mitterrandem se dostavil Václav Havel, Petr Uhl, Rudolf Battěk, Jiří Dienstbier, Miloš Hájek, Ladislav Lis, Karel Srp a Václav Malý. Z osmi pozvaných jsou na živu už jen tři: Srp, Malý a Uhl.

Prvně zmiňovaný Karel Srp, který se aktuálně soudí s písničkářem Jaroslavem Hutkou kvůli nařčení, že za minulého režimu donášel státní bezpečnosti, si snídani s francouzským státníkem v posledních letech pravidelně připomínal, a to právě v prostorách Jazzové sekce, jejímž byl dlouholetým předsedou.  

V letošním roce to ovšem dle jeho slov je naposled. „Bude mi už 82 let,“ vysvětloval Srp na otázku, proč se rozhodl tradici ukončit. „Jednou tato tradice skončí a odejde s našimi životy. Pokud jsem tady já, tak ale nedám na Mitterrandovy zásluhy dopustit, a sice, že se zasloužil o Helsinské dohody, které nakonec tomu minulému režimu zlomily vaz,“ upřesnil Srp.

Při příležitosti bouřlivých demonstrací v Paříži, které zmítají francouzskou metropolí už několik dnů, nechal Srp obléknout Mitterrandovu bustu, kterou každoročně pravidelně odhalují a zahalují, do žluté vesty.

„Žlutou vestou reagujeme na současné dění v Paříži. Historicky, když my jsme byli v kriminálech a byla tady totalita, Mitterrand se postavil za nás. Dneska my se stavíme za něj,“ vysvětlil Karel Srp.

„Kdyby on byl dnes prezidentem, tak k tomu, co se děje v Paříži, by nikdy nedošlo. Takže tohle je naše solidární gesto. Jde o sociální, existenční a další otázky, které se nás také dotýkají, byť bychom už žili v demokracii. Ti lidé ví, proč šli do ulic, a proto za nimi stojím,“ doplnil.

Mitterrand hostil šunkou, džemem

Během krátké přednášky, během které „teklo proudem“ svařené víno a servíroval se závin, se zavzpomínalo na to, čím Mitterrand na ambasádě disidenty hostil. „Šunka, džem,“ zavzpomínal Srp.  

Když Srp na ambasádu dorazil, Mitterrandova překladatelka prý vyjekla. „To jste vy. Já musím panu prezidentovi překládat všechny články o Jazzové sekci,“ zavzpomínal. Přítomným se svěřil i s tím, jak se změnil styl vyslýchání estébáků, kteří se k němu po snídani s francouzským prezidentem začali chovat jinak.

„Srp nic neznamenáte, nic neznamenáte. Je vás pár pod tím koněm,“ odcitoval Srp vyslýchajícího důstojníka ještě předtím, než se disidenti setkali s francouzským prezidentem. „Pár měsíců poté byla ona snídaně a opět výzva k podání vysvětlení, ten samý policajt. Pane Srpe až budete u moci vy, budeme sloužit vám. A nic se nezměnilo. Pořád nás pod tím koněm bylo sto nebo kolik, ale ta symbolika byla obrovská,“ dodal Srp s tím, jak se najednou chování příslušníků změnilo.

Karel Srp byl letos vyznamenaný prezidentem Milošem Zemanem. Zeman rovněž v roce 2015 odhalil v zahradě před Jazzovou sekcí Mitterrandovu bustu. Zeman Mitterranda při té příležitosti označil za jednoho ze dvou největších francouzských prezidentů. Busta vyšla na tři sta tisíc korun, přičemž ji zhotovil sochař Jan Zelenka pobývající ve Francii.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…