FOTO z řádění protiputinovského aktivisty Uhlíře: Fyzický střet s Foldynou, nadávky Nočním vlkům, strkanice a nakonec ho sebrali těžkooděnci

07.05.2018 19:19

Desítky motorkářů z ruského nacionalistického klubu Noční vlci a jejich příznivců se dnes sjely v Průhonicích u Prahy. Pak zamířili na pražské Olšanské hřbitovy, kde uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války. Slovně se střetli s lidmi protestujícími proti jejich jízdě. Mezi příznivci ruských nacionalistů byl i poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se s protestujícími hádal a s jedním z demonstrantů se postrkoval. Jednalo se aktivistu Martina Uhlíře, kterého později na Olšanských hřbitovech odvedli policejní těžkooděnci, protože se při strkanici pustil i do nich.

FOTO z řádění protiputinovského aktivisty Uhlíře: Fyzický střet s Foldynou, nadávky Nočním vlkům, strkanice a nakonec ho sebrali těžkooděnci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protiputinovský aktivista Martin Uhlíř slovně atakuje Jaroslava Foldynu, který doprovázel Noční vlky.

Vedle ruských motorkářů a jejich sympatizantů se v Průhonicích sešla také asi dvacítka lidí, kteří proti akci motorkářů protestovali. Klub Nočních vlků podle protestujících šíří ruskou propagandu. Demonstranti s sebou měli vlajky USA, EU a České republiky i Ukrajiny, jejíž část Rusko anektovalo v roce 2014. Nesli transparenty, na nichž byl ruský prezident vyobrazen s hitlerovským knírkem a patkou. Pořadatelé protestu ale řekli ČTK, že průjezd motorkářů ani okolní dopravu nebudou blokovat.

„Ruský prezident Vladimir Putin je válečný zločinec. Patří za mříže do Haagu,“ vykřikoval na místě aktivista Martin Uhlíř. Ten zde vystupoval velmi agresivně, mimo jiné láteřil nad tím, že mu je líto ruských vojáků, kteří zemřeli kvůli Vladimiru Putinovi. Sympatizanti ruského klubu na demonstranty pro změnu pokřikovali slova jako "kašpaři" a "zrádci vlasti".

Na místo mimo jiné dorazil také místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který měl střet právě s aktivistou Uhlířem. „Nerespektujete základní lidské hodnoty, jezdíte na západních strojích,“ láteřil Uhlíř doslova v amoku. Opakujíc pět hesel stále dokola. Mimo jiné poukazoval na to, že tyto stroje by v Rusku nevyrobili. 


Aktivista Martin Uhlíř slovně útočí na Jaroslava Foldynu. Foto: Vít Hassan

"Nepřijeli sem dělat politickou provokaci, ale uctít památku (ruských vojáků)," prohlásil pro změnu Foldyna své zastání nočních vlků.

Uhlíř měl také střet s protiamerickým aktivistou Martinem Zapletalem. Toho jedna z proevropských aktivistek obvinila z toho, že má špatně použitou ruskou trikoloru.

Na místě byla skutečně velmi neklidná atmosféra, mimo jiné vystupovali proevropští aktivisté, mezi něž patří Tomáš Peszynski, Jenny Nowak, ti všichni vystupují proti průjezdu Nočních vlků.

„Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ podotkl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna (ČSSD), k čemu došlo mezi ním a aktivistou Martinem Uhlířem.

Nechyběl ani aktivista Jan Cemper. 

Motorkáři se následně přesunuli na Olšanské hřbitovy, kde byl zadržen Martin Uhlíř. Jeden z proevropských aktivistů zde také hodil sáček s jídlem, docházelo k hádkám. "Hanba, hanba, fuj," ozývalo se z jedné strany, z druhé strany se ozývalo vítání. Oba tábory od sebe oddělovali těžkooděnci. 


Martina Uhlíře odvádějí těžkooděnci. FOTO: Hans Štembera

Noční vlci mají blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který navštěvuje jejich akce. Spolek dříve dostával od Kremlu peníze, loni ale se žádostí o státní grant neuspěl. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i EU za podporu ruské anexe ukrajinského Krymu. Noční vlci každoročně pořádají jízdy Evropou na výročí konce druhé světové války. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …