Facebook potěšil německou vládu. Zastánci svobody projevu však budou zklamáni

11.08.2017 19:50

Před šesti týdny německým parlamentem prošel zákon, podle kterého bude možné pokutovat sociální média v případě nesmazání nenávistných projevů až do výše padesáti milionů eur. Nyní přichází z Facebooku první reakce.

Facebook potěšil německou vládu. Zastánci svobody projevu však budou zklamáni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Společnosti, jako jsou Twitter nebo Facebook, tak budou mít 24 hodin na to, aby vymazaly příspěvky, které odporují německým zákonům. Někteří kritici poukazovali na skutečnost, že může být v důsledku přijetí nového zákona omezena svoboda slova. To však ministr vnitra Heiko Maas odmítl. „Svoboda projevu končí tam, kde začíná porušování zákona,“ uvedl tehdy ministr s tím, že vyhrožování smrtí či popírání holocaustu nemůže být součástí svobody projevu.

Po několika týdnech od přijetí zákona přichází ze strany společnosti Facebook k prvnímu opatření, které by mělo vyjít vstříc požadavkům německým zákonodárců. Facebook oznámil, že vybuduje v německém Essenu další centrum, jehož zaměstnanci se budou věnovat sledování a mazání „nenávistných projevů“. Zabývat se nenávistnými projevy na sociálních sítích se bude v nově vzniklém centru pět set zaměstnanců.

Centrum by mělo vzniknout ještě letos na podzim a bude tak doplňovat již existující „centrum proti nenávisti“ v Berlíně, kde bedlivě sleduje chování uživatelů sociální sítě Facebook sedm stovek pozorovatelů. Posílit řady svých „cenzorů“, jak tyto zaměstnance zastánci svobody projevu na sociálních sítích nazývají, plánuje Facebook celosvětově. Jejich počet se z dosavadních 4500 zvýší až na 7500.

Oznámení společnosti Facebook přichází jen několik dní poté, co se stala centrála německého Twitteru terčem akce izraelského aktivisty Shahaka Shapira. Mladý umělec se rozhodl některé nenávistné urážky ze sociálních sítí nastříkat na schody budovy, kde Twitter sídlí. Svoji neobvyklou performanci vysvětlil ve svém video vystoupení na YouTube. Shapiro chtěl upozornit na údajnou nečinnost Twitteru, který byl z jeho pohledu příliš liknavý k nenávistným projevům.

„Během šesti měsíců jsem na Twitteru zdokumentoval asi tři stovky nenávistných projevů, ale lidé z Twitteru mi stejně sdělili, že nic mazat nebudou, protože prý žádná pravidla porušena nebyla,“ uvedl aktivista, po jehož zásahu se tak na schodech u centrály Twitteru v Berlíně objevily nápisy jako „židovské prase“ či věta „Německo potřebuje přijít s konečným řešením pro islám“. „Moje akce nemůže vyjádřit, kolik nenávistných projevů se na Twitteru objevuje, ale aspoň snad někoho přivede k zamyšlení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…