Facebook proti Zemanovi? Spíš vulgární příspěvky a trapné, dětinské pokusy, ukázala naše analýza

03.01.2015 5:12

Sociální síť, a to hned ta největší na světě, vzbudila rozruch ke konci listopadu loňského roku, kdy se uskutečnila akce Červená karta proti Miloši Zemanovi. Právě Facebook spojil alespoň virtuálně hned několik desítek tisíc lidí, kteří se rozhodli vyjádřit nesouhlas se Zemanovými státnickými postoji. Jak jsou na tom anti-Zemanovské skupiny dnes? ParlamentníListy.cz připravily přehled pro všechny, kteří zatím nevědí, kam patří.

Facebook proti Zemanovi? Spíš vulgární příspěvky a trapné, dětinské pokusy, ukázala naše analýza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman přijíždí na slovenskou ambasádu

„Zcela namol u korunovačních klenotů. Pokud budeme věřit oficiální verzi (viróze), měl by mít prezident tolik rozumu, aby se z akce omluvil. Obklopil se „zvláštními lidmi“. Například jeho mluvčí, jenž byl redaktorem Haló novin. Nebo jeho kancléř Mynář, který, pokud se nemýlím, stále nemá bezpečnostní prověrku – a vzhledem ke své minulosti ji ani nedostane. Dělí lidi na jeho odpůrce a podporovatele – což poprvé naplno ukázal ve věci jmenování profesorů. Ale nejen tam, u jmenování nezávislých orgánů, jako ČNB, nebo ÚS, postupoval stejně," stojí v prohlášení, které dalo za podnět vzniku akce, jež vyústila pískáním proti Zemanovi během návštěvy dalších několika hlav evropských států. Zejména tehdy se Facebook projevil jako silný nástroj pro komunikaci a jistým způsobem taky coby tmelící prvek.

Včera není dnes

ParlamentníListy.cz se pokusily o hlubší sondu do duše těch, kteří Zemanem opovrhují. Jenomže najít takové celky na Facebooku, není vůbec snadné. Většina tvůrců skupin nespolupracuje, nepropaguje vzájemně svá díla a obsah je zoufale slabý. Omezil se především na fotografie, které si mezi sebou rozesílají lidé a potom na nahrávání novinových článků: od Blesku přes iDnes po naše stránky.

Skupiny, které mají za cíl dát najevo nesouhlas se Zemanem, se hledají špatně. Pokud byste začali, stejně jako my, klíčovým slovem Miloš Zeman, najdete jich hned několik desítek. Mezi nimi i ten oficiální, prezidentský, poměrně pečlivě a pravidelně spravovaný. Pak ale následuje zmatek. Na dvacet skupin si dalo do názvu, že Miloš Zeman není jejich prezidentem. Čítají vesměs stovky, až drobné tisíce fanoušků. Jejich aktivita je však nevídaně malá. Největší z nich má necelých pět tisíc fanoušků a během prosince nahrála jediný „post“: Odkaz na Blesk.cz.

Následují další média a pár fotografií. Chybí jakýkoli původní obsah. Fanoušci stránky si vystačí s vlastními glosami. „Zeman je pohádkové zrcadlo, které ukazuje inteligenci většiny národa, kteří ho volili a dostali na jeho post. Tak doufám že v příštích volbách bude národ mít vice inteligence a zvolí někoho kdo naší zem a lid bude všude reprezentovat a nikoli jako Zeman který svým chováním a svými výroky náš národ degraduje na zaostale vypité senilní opice!!!!!“ uvedl například Jaromír Smolík. Jeho text je výjimečně dlouhý. Ostatní příspěvky na stránce čítají maximálně pár slov.

Jak už jsme uvedli, skupin o tom, že Zeman není jejich prezident, je mnoho. Principiálně fungují shodně: víceméně nefungují.

Červená karta je mrtvá, ať žije…?

Další zastávku tvoří skupina Červená karta. Těch, obecně vzato, Facebook nabízí mnoho. Červená karta komunistům, zeleným, stejně jako vybraným učitelům, lidem a celebritám. ParlamentníListy.cz se zajímaly o tu pro prezidenta Zemana. Komunita Červená karta pro Zemana čítá přesně 666 lidí a za poslední měsíc nepřinesla jediný příspěvek. V listopadu však stihla upozornit na další, netradiční a vtipnou akci „Den, kdy si všichni vezmou červené tričko na protest proti Zemanovi“. Tento happening se sice do širšího povědomí veřejnosti nezapsal, ale přesto zasáhl masivní část internetové populace. Osloveno bylo na tři sta tisíc uživatelů a akci podpořilo přibližně šedesát tisíc z nich. Někteří své kreace poslali administrátorovi, a ten je vystavil. Jeden z nápisů u muže v červeném tričku zní, že Zeman je kunda. Diskuse u tohoto konkrétního obrázku? „jedna kunda .dvě kundýýý........“ či „klucí buďte noblesní podle Kárla šíká še ,, pussy ,, Vy tři pussynk“. Další? „vy ho chcete sundat z hradu a při tom máte stejné výrazy jako on ?? Zameťte si před vlastním prahem laskavě“. Poslední vybraná pasáž odpůrců Miloše Zemana? „sežral hovno a narostl mu z něj mozek....argument....ani jeden...jak jinak.....“

Proč to dřív šlo a dnes ne?

ParlamentnímListům.cz se podařilo spojit s Tomášem K., autorem největší skupiny na sociální síti Facebook, která je zaměřená proti Andreji Babišovi.  Kromě ní se podílel na stovkách podobných akcí, pozvánek a happeningů. Podle něj není problémem téma, ale lidi. „Miloš Zeman pár lidí rozzlobil, tak to dali najevo. Problém v tom, co popisujete, je krátký čas a liknavost lidí na Facebooku. Ti se dříve projevovali snad o deset tisíc procent jinak. Psali, vymýšleli, spojovali se. Tentokrát nedělají v podstatě nic, jen se nechají vést, aniž by čímkoliv přispěli. To, že někam vyrazí a zapískají si, je pro Českou televizi určitě výživné, ale omezené,“ říká muž, který díky svým činům na Facebooku bojoval prostřednictvím svých aktivit jak proti hnutí ANO, tak proti TOP 09.

„Asi bych neměl srovnávat, ale práce protizemanovských aktivistů mi přijde hodně povrchní. Něco je napadne, tak to udělají. Nedají si práci s denním penzem příspěvků, marketingem. My děláme antiBabiše už asi dva roky, a to dennodenně. Když jsme šli proti TOPce, protože Kalousek je nebezpečí, tak se TOPka snažila naše adminy blokovat. Totéž v ANO, ale vzhledem k tomu, že nemají žádné zkušenosti, neuspěli. V tomto ohledu se mi zdá, že Zemanovi a jeho lidem chybí jakákoli masa na Facebooku. Oni tam nemají lautr nic. Dokonce si troufnu odhadnout, že na celou sociální síť mají vyčleněného tak maximálně jednoho brigádníka,“ dodává muž, který si nepřeje odhalit své celé jméno. „Je dobře, že se něco děje, ale když to srovnám s obdobím 2008-2010, jsou to nebe a dudy. Teď je to nudné, lidi jsou líní, povrchní a chybí jakákoli invence a snaha o dlouhodobý projekt,“ uzavírá.

O čem dalším by se po přečtení tohoto článku mohlo mluvit?

Abychom navázali na konkrétní slova, stačí jeden z příkladů poslední doby. Na Facebooku totiž vznikla skupina Pryč se Zemanem. K dnešnímu dni čítá 3090 lidí. Ovšem pokud se detailněji zaměříte na její obsah, a jste odpůrcem prezidenta České republiky, budete zklamaní. Bez redakčních zásahů nabízíme posledních několik příspěvků tak, jak je nahodil jejich autor a majitel skupiny. „Zachvilku nas bude 200 jen do toho(y)… Co si myslíte o Milošovi.. ?... Tak prý Zemana vypískali kdo si myslí že si to zaslouží... Naše vláda je hnůjj!... Je tu někdo online?... Páni je tu 3 tisíce Liku pokračujte. Děkuji:))... Bože jak já ho nesnáším:DD“. A reakce oněch tří tisícovek fanoušků, odpůrců naší hlavy státu? Paradoxně silně pro-zemanovské. „Pryč radši dementama co zakládaj podobný stránky... Směšné ,že řešíte takové kraviny ,že řekl o ku*** že jsou ku*** a že má svůj názor na věc .Dáváte mu trapné červené karty atd. aby jste dali najevo svůj odpor k němu ,spíše dáváte najevo svou věrnost USA.... Lidi si samy Zemana zvoli a pak ho jdou vypiskat? Ja to nechapu!!“

Proti-politických skupin je v České republice mnoho. Jsou proti ministru kultury Hermanovi, premiéru Sobotkovi, Andrej Babišovi nebo konkrétním stranám. Počet těch protizemanovských je samozřejmě nejvyšší. Otázkou, na kterou není odpověď, zůstává, kolik by jich bylo, kdyby si Zeman odpustil svůj překlad Pussy Riot.

Miloš Zeman je prvním přímo zvoleným prezidentem České republiky. Úřadu se ujal 8. března 2013 a jeho mandát je pětiletý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…