Facka Evropské unii. Přišla z Rakouska

17.10.2016 10:05

Dlouholetý prezident prestižního mnichovského institutu pro ekonomický výzkum Hans-Werner Sinn radí Rakousku, aby vypovědělo Maastrichtskou smlouvu, na základě které vznikla Evropská unie. Po brexitu se podle Sinna členství v EU zemím, jako je Rakousko či Německo, nevyplatí.

Facka Evropské unii. Přišla z Rakouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Agora budovy Evropského parlamentu

Sinn tvrdí, že po odchodu Velké Británie z EU posílí pozice ekonomicky slabších států z jihu Evropy na úkor Německa či Rakouska, jejichž ekonomikám se daří. Konkrétně se osmašedesátiletý ekonom domnívá, že by státy jižní Evropy mohly posílit i v samotné Radě EU, což podle něj vyžaduje přijmout „radikální kroky“. Proto navrhuje Rakousku, aby odstoupilo od Maastrichtské smlouvy, jež stála před téměř 25 lety u zrodu současné Evropské unie.

Změny v pravidlech fungování EU budou po brexitu z pohledu Sinna nevyhnutelné, protože dojde k narušení dosavadní rovnováhy mezi „bohatými“ a „chudšími“ státy. Německý profesor ekonomie však nevolá přímo po tom, aby Rakousko zcela opustilo Evropskou unii. Za postačující považuje, pokud by odstoupilo od výše zmiňované smlouvy a navrhla změny, které by i po brexitu zajistily existenci jisté rovnováhy mezi jednotlivými členskými státy.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

Celý text v němčině je ZDE.

Sinn tvrdí, že pokud Velká Británie skutečně opustí EU, mohla by být Maastrichtská smlouva považována za neplatnou. „Především proto, že Rakouskem podepsaná dohoda při vstupu do EU v roce 1995 byla stvrzena i britským podpisem,“ uvedl Sinn v rozhovoru pro rakouský deník Kronen Zeitung a příliš pozitivně se nevyjádřil ani k euru. „Příliš mnoho zemí si půjčovalo peníze za velmi nízkých úrokových sazeb, což výrazně ovlivnilo životaschopnost měny.“

Ani jeho další výroky na adresu Evropské unie nezněly příliš optimisticky. „Žijeme v převratné době. Ve členských státech typu Řecka nebo Itálie stále vládne vysoká nezaměstnanost a já nevěřím tomu, že za deset let bude Evropská unie existovat ve stávající ‚personální‘ podobě,“ konstatoval Sinn ve velmi otevřeném rozhovoru, jaký z úst předních německých ekonomů neslýcháme příliš často. Už jenom proto, že v současném „eurooptimistickém“ Německu se o budoucnosti v podstatě nepochybuje.

Na druhou stranu, výrazně euroskeptická Alternative für Deutschland (AfD) neustále posiluje svoji pozici a příští rok ve volbách do Bundestagu může dosáhnout velmi dobrého výsledku. Přitom AfD se od začátku svého vzniku ostře staví proti euru a její návrhy v oblasti migrační politiky s postoji bruselských elit absolutně nekonvenují. Jedním z mála, kdo se staví v Německu proti EU i euru, je například bývalý bankéř, politik a autor knihy „Evropa nepotřebuje euro“ Thilo Sarazzin, jehož názory jsou však většinou mainstreamových médií ostrakizovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…