Facka lapačkou: Dominik Hašek sprostě okřikl Petra Fialu

25.11.2020 14:12

V Poslanecké sněmovně ČR prošel návrh zákona, podle kterého se ruší superhrubá mzda. Na ODS a jejího předsedu se kvůli tomu zlobí bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Označil to za podraz na koaliční partnery, kvůli kterému prý ODS získá 1 % voličů, ale 10 % ztratí. Podle něj se má nejdřív šetřit a teprve potom snižovat daně. A když Petr Fiala pozici své strany hájil, prohlásil Hašek: „Už to hov*o nerozmazávejte.“

Facka lapačkou: Dominik Hašek sprostě okřikl Petra Fialu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Dominik Hašek - Show Jana Krause 1. 6. 2016

Nedávno se v Poslanecké sněmovně odehrál převrat zaběhnutých pořádků, když hnutí ANO společně s ODS a SPD prohlasovalo zrušení superhrubé mzdy, daň z příjmu tak bude 15% a 23%. Nicméně, zloba dopadla především na hlavu ODS, kterou její kritici obviňují z nezodpovědnosti, snížení daní v době, kdy koronavirus ruinuje ekonomiku prý neúměrně zvýší státní dluh o 130 miliard korun. Předseda ODS Fiala se brání, že ODS jen prosazuje svůj program.

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

O podobě daňového balíčku se bude jednat v Senátu. Ještě před zrušením superhrubé mzdy totiž byl přes odpor ANO prohlasován návrh Piráta Ferjenčíka, aby se zvýšila sleva na dani z 24 840 korun na úroveň průměrné měsíční mzdy, na 34 125 korun. Andrej Babiš a Alena Schillerová chtějí, aby Senát toto zvýšení slevy z daňového balíčku vypustil, ale i Jan Hamáček bude na senátory apelovat. Ten pro změnu chce sazbu 19 % a 23 % a slevu na poplatníka zvýšit na 30 tisíc. Předseda ODS Fiala také zveřejnil svůj návrh, chce již prohlasovanou sazbu 15 %, 23 % jako druhou sazbu a slevu na poplatníka 28,8 tisíce. A k tomu kompenzace pro obce a kraje.

Ovšem jednání Andreje Babiše s předsedou Senátu Vystrčilem proběhne virtuálně, protože senátor ODS byl v kontaktu s covid pozitivní osobou a je v karanténě.

Kdo do ODS intenzivně kope za nezodpovědnost je i bývalý hokejový brankář a podnikatel Dominik Hašek.  „Smutné probuzení. Zrušení superhrubé mzdy. Tímto rozhodnutím PS zadlužila naše děti o dalších 100 miliard. A ‚pravicová‘ ODS se na tom podílela! Petr Fiala nepromyšleně bez připraveného plánu-reformy. To není pravičáctví, ale vrchol diletantismu,“ tvrdil.

„Ještě jednou se dnes vrátím k novému zdanění příjmů, které navýší příští rok sekyru o 100 mld. Považuji ho v tuto dobu za velmi nezodpovědné. A zároveň, minimálně pomáhá 20 % nejchudších. Tak, jak je nastavené, nepřinese kýžený účinek – velká část těchto peněz se nevrátí zpět do ekonomiky,“ dodával.

Hašek se vyjadřoval i k ospravedlněním Petra Fialy, který srovnával nárůst příjmů státního rozpočtu. „Ne, nemáme na to! V tuto chvíli je to vrcholně nezodpovědné.  Když nyní neexistuje přesný plán,  jak a z čeho tu díru zalepíme,“ argumentoval Hašek, že nejdřív se mají snižovat výdaje a teprve poté rozpočet.

A postupně se dopracoval k silnějším výrazům, když Fiala ke zdůvodnění hlasování vytvořil video: „Už to hov*o nerozmazávejte. Ok, přibylo Vám 1 % voličů a 10 % jste odradili. Určitě jste podrazili i Topku a KDU, kteří také chtějí nižší daně, ale ti (stejně jako to máte v programu vy) chtějí být i zodpovědní. Bohužel, všichni tři na to nyní doplácíte. Popřemýšlejte, jak jim to vrátit.“ Vyjádřil souhlas s Hamáčkovým návrhem.

Dlouze se o rozpočtové odpovědnosti Hašek rozpovídal, když Miloš Vystrčil oznámil, že se s Andrejem Babišem sejde formou videokonference. „Podstatnější bude to, jestli s Vaší pomocí dokáže Poslanecká sněmovna nastavit daně tak, aby nedošlo k navýšení o dalších cca 130 mld. Tak to vidím já a většina lidí v mé bublině, v které jsou (nebo byli) i mnozí volitelé ODS,“ radil Vystrčilovi.

Následoval dlouhý argument s jedním z komentujících. Podle Haška si touto změnou výběru daní všichni na snížení půjčili, ale stejně budou dlužnou částku splácet.  „Vláda se chová, jak utržená ze řetězu a ODS ji v tomto podpořila (a podrazili spojence a to je to nejhroznější). Upřesním. Umět snižovat daně a půjcit si na to umí úplně každý. Nejprve musím přesně definovat úspory (a dodržovat) a pak mohu snižovat daně. DPH třeba až na nulu...“ nesouhlasil Hašek s argumentem, že rozpočet se schodkem 500 miliard byl jen přestřelený a utratilo se ve skutečnosti o poznání méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…