Fajfka dočoudila. Sbohem, TOP 09, pohřbívají čeští novináři Schwarzenbergovu a Kalouskovu stranu

16.10.2014 10:30

Čtvrteční tisk přináší pestrou paletu komentářů k vystoupení pražského primátora Tomáše Hudečka z TOP 09. Někteří, včetně těch, kteří se stranou zjevně sympatizovali, už stranu pohřbívají, zatímco jiní poukazují na možný vliv hnutí ANO.

Fajfka dočoudila. Sbohem, TOP 09, pohřbívají čeští novináři Schwarzenbergovu a Kalouskovu stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Ondřej Koutník, redaktor Lidových novin ze „stáje“ ministra financí Andreje Babiše, popustil uzdu svému znechucení a natřel představitele TOP 09, kteří nedokázali podpořit svého odhodlaného pražského primátora v boji proti kmotrům. „Karel Schwarzenberg, ikona národního svědomí, se nedokázal postavit za kandidáta, kterého nemají šíbři v hrsti. Fajfka dočoudila,” ulevil si na Facebooku.

Skepsí nešetří ani novináři z Hospodářských novin, vlastněných Zdeňkem Bakalou, kteří k TOP 09 tradičně byli vstřícnější. „V Praze to začalo, v Praze to také končí,” napsal ve svém komentáři známý redaktor Jindřich Šídlo. Události posledních dní jsou podle něj PR katastrofou, která Schwarzenbergovu a Kalouskovu stranu posílá do stop zkrachovalých ODA nebo Unie svobody.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Strana podle něj nedokázala vyhrát ani v Praze, kde se nechala porazit Adrianou Krnáčovou, která ani neznala svůj program. Heslo „Tady volíme Karla” je prý smutnou připomínkou zejména pro ty, kteří na Karlovo doporučení dali a zvolili kandidáta, který týden po volbách ze strany odešel. Dobré časy pro TOP 09 podle něj skončily, z čehož se kromě Andreje Babiše může radovat především předseda ODS Petr Fiala a také Václav Klaus, který této straně věštil krach od počátku.

Jeho redakční kolega Petr Honzejk se obává, že takovouto skvrnu nevyčistí ani tak šikovný čistič, jako je Miroslav Kalousek. Když ve straně, která se profiluje jako antikmotrovská a antibabišovská, výjde najevo, že jeden z jejích klíčových pražských lídrů chodil za kmotry a druhý za Babišem, voliče to nevyhnutelně musí znechutit. Doposud se navzdory varovným náznakům mohl Miroslav Kalousek prezentovat jako lídr opozice a hegemon pravice, ale teď se mu strana začíná drolit.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Redaktor si pomohl horolezeckou metaforou, podle které ve zrádném terénu potřebuje lezec tři pevné body. V případě TOP 09 to měl být Kalouskův mozek, Schwarzenbergův mýtus a Starostové v regionech. Jenže Starostové se osamostatnili a Schwarzenbergův mýtus začal pomalu blednout. Nyní se prý zdá, že začíná haprovat I Kalouskův úsudek, o čemž svědčí jeho výrok, že odchodem dvou nejvýznamnějších pražských straníků se aspoň „vyčistí vzduch”.

Případný konec TOP 09 však podle něj rozhodně neznamená politický konec Miroslava Kalouska. Ten prý vždy uměl překvapit.

Martin Weiss na serveru Echo24.cz pak soudí, že celá kauza je velkou politickou lekcí pro Miroslava Kalouska od Andreje Babiše. Obě věci spolu totiž prý mohou souviset. Hudeček podle něj nebyl schopen vyvrátit, že se před volbami sám nabízel Andreji Babišovi. Poté se objevila v bulvárních novinách „velmi podivná” zpráva o návštěvě jeho rivala Vávry u kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky. Weiss poznamenává, že paparazzi ani nebyli schopni pořídit fotografii, kde by ti dva pánové byli vedle sebe, a jako důkaz čehokoliv nekalého to tedy bylo velmi chabé. Připomíná rovněž, že tento deník rád „zveřejňuje selfíčka Andreje Babiše z dovolené” a všeobecně mu projevuje náklonnost.

Podivná kauza, která se objeví v pravý čas, aby ji Hudeček pozvedl. To je podle Weisse krásná ukázka toho, jak dnes „rozvědčíci” dělají politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…