Fajt bude v Národní galerii pokračovat jen díky Burianovi, píše historik

04.08.2013 19:11

Původně nový ministr kultury Jiří Balvín prohlašoval, že pozice ředitele Národní galerie Jiřího Fajta je nahnutá. Nyní ale ministr couvá poté, co se kulturní frontě nelíbilo odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana. Fajt mu podle historika Petra Duchoslava vděčí za setrvání ve funkci.

Fajt bude v Národní galerii pokračovat jen díky Burianovi, píše historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Situace Jiřího Fajta je nyní o něco jistější. „Ten má formálně nastoupit do funkce 1.9., když byl v demisi (!) jmenován odstoupivší ministryní kultury A. Hanákovou, čímž se jeho pozice stala ne vlastní vinou poněkud problematickou. Nový ministr Balvín se totiž nechal při svém nástupu slyšet, že pravděpodobně Fajta z funkce, které se ještě oficiálně neujal, odvolá. Jen díky Balvínově nejnovější kauze a odporu části kulturní fronty se tak zřejmě nestane, a Fajt jakožto vynikající odborník může předložit ministrovi a veřejnosti svou koncepci o fungování NG,“ píše Petr Duchoslav na webu VašeVěc.cz.

Jemu se nelíbí ani odvolání Jana Buriana. „Balvín tak bohužel pokračuje v ‚zavedené‘ linii svých předchůdců (J. Besser - A. Hanáková), jejichž jediným odborným rysem k výkonu funkce byla totální manažerská neschopnost, umocněná navíc dalšími konsekvencemi na naší kulturní scéně,“ komentuje Duchoslav.

Podle něj má reinstalace Buriana zpět do funkce přímou souvislost s Fajtem. „Pokud by totiž Burianovo odvolání bylo konečné, došlo by s největší pravděpodobností i k sesazení J. Fajta, protože v jeho případě argumentoval Balvín tím, že jeho mandát je značně problematický z toho důvodu, že jej jmenovala ministryně Hanáková již v demisi. Stejně jako v případě ND je však jasné, že není mnoho expertů, kteří by zvládli NG manažersky řídit, a proto by měl prof. Fajt dostat šanci na prosazení své dlouhodobé koncepce,“ radí historik.

„Fajtovi tak paradoxně reinstalace J. Buriana na post ředitele ND pomohla a nestihne jej snad podobný osud jako čtvrteční Burianovo odvolání. Balvínova ‚invazivní‘ personální politika, již zvolil, tak zatím narazila na odpor veřejnosti a odborných kruhů, s čímž bývalý ředitel ČT zcela jistě nepočítal. Pro něho a pro další ministry budiž ‚případ Burian‘ mementem do budoucna, neboť své personální kroky činí bez důvěry své vlády,“ uzavírá svůj příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…