Fake news z Václaváku. A šíří ji ČT s Bakalovými médii, uhodil Jaromír Soukup

08.06.2019 8:39

Majitel TV Barrandov Jaromír Soukup se ve svém pátečním pořadu Moje zprávy tentokrát zaměřil na organizátory protivládních demonstrací ze spolku Milion chvilek a na jejich výzvy adresované předsedovi vlády Andrej Babišovi (ANO). Dále pak na návrh, s nímž se na Ústavní soud obrátila pětice opozičních stran s cílem zrušit zdanění náhrad církvím. A také na aktivitu Pirátské strany v Poslanecké sněmovně.

Fake news z Václaváku. A šíří ji ČT s Bakalovými médii, uhodil Jaromír Soukup
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Volejte šéfovi v Mých zprávách na TV Barrandov

Na Václavském náměstí se na úterní demonstraci sešlo prý 120 tisíc lidí ze všech koutů České republiky, alespoň o takovém počtu informovali organizátoři shromáždění, což v pořadu Moje zprávy Soukup rozporuje. Opírá se o oficiální odhady Ministerstva vnitra, které hovoří jinak. „To říká, že v 18:30 hod., kdy demonstrace začala, bylo na Václavském náměstí 70 tisíc lidí,“ zdůraznil moderátor, jenž tak informaci organizátorů o počtu demonstrujících nazval fake news.

„Organizátoři (spolek Milion chvilek), Česká televize a Bakalova média se semkli a všichni dohromady řikali 120 tisíc, ale ministerstvo říká o 50 tisíc méně,“ shrnul Soukup. Následně divákům sdělil, že pokud za to od České televize čekají omluvu ve smyslu, že to „přepískli“, tak mají smůlu. „Kdo by se k takové drobnosti vracel, že jo?!“ podotkl.

Podle svých slov chápe premiéra Andreje Babiše, že svého koaličního partnera poslal s nápadem jednat se demonstranty „k šípku“. „Babiš zopakoval větu: Lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor, nevidím ale jediný důvod, proč bych měl reagovat na výzvy pana (Mikuláše) Mináře (předsedy spolku Milion chvilek),“ citoval Soukup premiérovu reakci, která se mu prý velmi libí a přijde mu rozumná a správná.

Nejdříve by si měl podle Soukupa Minář založit vlastní politickou stranu, a pak dělat výzvy. „Ať jde do férového souboje do voleb a pokusí se získat takovou podporu veřejnosti, která mu umožní měnit poměry ve státě. Ať je třeba členem vládní koalice... ale po volbách!“ navrhl moderátor a zdůraznil, že televizní debaty, ke kterým Minář Babiše při jedné z manifestací vyzýval, se dělají mezi protivníky a soupeři jdoucími do voleb.

„Tento reprezentant údajně neziskové nepolitické organizace Milion chvilek pro demokracii, a předseda vlády a nejsilnějšího politického uskupení v zemi, to nejsou soupeři,“ mávl rukou Soukup s tím, že pokud by měl Babiš reagovat na všechny podobné výzvy, tak by trávil čas v televizi a nikde jinde. „Na diskusi s ním by si dělali pak jméno další a další lidé, kteří by se jinak do veřejného povědomí prostě nedostali,“ konstatoval Soukup.

V další zprávě si Soukup utahoval z pirátů, kteří prý přišli poprvé do Sněmovny s konkrétním návrhem, co dělat, a ne pouze s kritikou, co vše je špatně. „Doposud piráti proto vypadali jako velká parta mudrlantů, která přesně věděla, kdo a co a kdy udělal špatně, ale běda, když mělo přijít na konkrétní činy,“ glosoval pobaveně působení Pirátské strany ve Sněmovně.

„Teď už také mohou ostatní kritizovat zase také je, že dělají něco špatně, zatím se jim do toho moc nechtělo, protože kritika je jednoduší,“ podotkl Soukup ironicky k pirátskému návrhu novely školského zákona. Chtějí zrušit zavedení povinné maturity z matematiky, protože by prý vedla k růstu neúspěšnosti maturantů.

„Když tedy něco nejde nebo je to mimořádně těžké, tak to zruším?! Když nemáme schopné učitele, kteří naučí děti matematiku, tak ji zruší,“ dodal Soukup s velkou dávkou ironie. Rovnou se pozastavil nad tím, proč hlavní myšlenkou novely zákona není alespoň pomoc učitelům k vyšším platům, reforma školských vzdělávacích programů či zmínka o tom, jak přimět děti, aby je výuka opět bavila.

Anketa

Do kdy by měl být Andrej Babiš předsedou vlády?

hlasovalo: 26259 lidí
Vtipkoval také nad tím, že tímto stylem by piráti mohli pokračovat dále i v jiných věcech. „Máme tu třeba jeden problém: řada lidí nechce platit daně. A díky pirátům máme řešení – zrušit daně,“ dělal si legraci z takového principu řešení problémů. „Není to tak dávno, kdy se mi připekla první palačinka na pánvi, kdybych byl jako piráti, tak nikdy palačinky už dělat nebudu, protože se mi to nepovedlo,“ pousmál se Soukup.

„Kluci a holky pirátský, já myslím, že jste se předvedli v celé své kráse,“ shrnul Soukup a přesunul se k dalšímu tématu.

Tím je fakt, že dvaašedesát poslanců z ODS, Pirátské strany, lidovců, TOP 09 a hnutí STAN se za přítomnosti televizních kamer obrátilo na Ústavní soud s návrhem, aby zrušil zdanění církevních restitucí. „Nechci být hnusný, ale nebylo by bývalo lepší, kdyby se místo toho gesta snažili více v době, kdy se ten zákon řešil ve Sněmovně?“ zamračil se nechápavě Soukup do kamery s tím, že v tu dobu se mohli pokusit změnit návrh tak, aby více vyhovoval jejich představám.

„Přijde mi to teď jako laciné populistické gesto,“ okomentoval snahu pěti opozičních zrušit zdanění náhrad církvím. O tom, že Ústavní soud nakonec zruší zdanění církevních restitucí, se prý spekuluje dost dlouho a říká se, že jistý poklid u schvalování byl také dán tím, že všichni tak nějak počítali s tím, že to stejně nakonec neprojde, jelikož to Ústavní soud zruší.

„Dokonce se to prý nelíbilo ani panu Babišovi, ale řekl si: My to podpoříme, aby komunisté, kteří to navrhovali, byli v klidu, jinak by byly problémy v koalici, a Ústavní soud to pak stejně zruší,“ dodal Soukup, který je nyní zvědav, zda tato taktika předsedy vlády Andreje Babiše, o které se hovoří, bude pravdivá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…