Fakt to chcete vědět? Jak přesně mučila CIA vězně? Vše v nové knize

18.01.2019 15:00

Americká tajná služba je podepsána pod desítky zpackaných operací. Během nich nevyšly jejich plány, zhatila se příprava. Opakovaně se například pokoušela zavraždit Fidela Castra, ale nikdy to nevyšlo. Stejně tak v mnoha případech naletěla takzvaně špičkovým informátorům. V neposlední řadě po 11. září vytvořila tajné věznice, kde mučila podezřelé. Jak? Na to přesně odpovídá Černá kniha CIA, kterou měly ParlamentníListy.cz možnost listovat.

Fakt to chcete vědět? Jak přesně mučila CIA vězně? Vše v nové knize
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

CIA se po letech rozhodla otevřít svoji Pandořinu skříňku. Výběr bezmála 50.000 dokumentů z archivů této tajné služby zveřejněných v roce 2007 ukázal, že zpravodajská služba, legendárně popisovaná jako vševědoucí a všemohoucí, až taková není.

Nejvíce šokující při čtení dokumentů je podle anotace fakt, že CIA se v průběhu těch šedesáti let, které byly poznamenány zásadními událostmi: letecký most do Berlína, ovládnutí jádra Rusy, Korejská válka, Vietnam, Kubánská raketová krize, přetrvávající konflikt na Blízkém východě ? často dopouštěla závažných chyb v úsudku.

Autor Yvonnick Denoël hledá odpověď na otázku: udělala CIA zpřístupněním svých archivů tlustou čáru za minulostí? Nebo to byl jen ďábelský trik, jak odvrátit kritiku jejích současných aktivit? Kniha obsahuje nejen logickou a smysluplnou předmluvu, která vysvětluje přístup ke stovkám tisíc stran dříve utajovaných dokumentů, ale současně s tím i brilantní překlad uvedených textů (opravdu doporučujeme hned úvodní záznam rozhovoru mezi tehdejším prezidentem Fordem a šéfem zahraničí Henry Kissingerem). Ty jsou obvykle zdůrazněny tmavě a tučně, tudíž nebudete mít problém ani s listováním v kapitolách.

Ty se soustředí na kauzy během působení jednotlivých prezidentů USA. Harry S. Trumanem počínaje a Obamou konče. Zřejmě nejcitlivější pasáže budou pro mnohé čtenáře obsaženy v tom, co nám ještě zůstalo v živé paměti. Jedná se o teroristické útoky z 11. září 2001, které ukázaly abnormální neschopnost tajných služeb na území USA.

Následné vyšetřování sice přineslo výsledky, ale i blamáž. Ta je spojena především s tajnými věznicemi CIA a životními podmínkami podezřelých, často zcela nevinných lidí.

Báječnou knihu s řadou pozoruhodných informací vydává nakladatelství Práh v překladu Kateřiny Rubášové.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…