Fakta na stole: Vláda Angely Merkelové financovala manžele Clintonovy

28.11.2016 9:07

V posledních měsících se v médiích objevovalo mnoho článků, které se věnovaly donátorům Nadace Clintonových. Jak ovšem uvádí německý deník Welt, vedle Saúdské Arábie či ukrajinských oligarchů byla mezi „přispěvovateli“ také německá vláda.

Fakta na stole: Vláda Angely Merkelové financovala manžele Clintonovy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Podle informací německého deníku poslalo ministerstvo životního prostředí manželům Clintonovým částku ve výši pěti milionů dolarů. Vyplývá to ze seznamu uveřejněných dárců na webu nadace ve třetím čtvrtletí letošního roku. „V amerických médiích se přitom v průběhu prezidentské kampaně psalo o tom, že si přes Nadaci Clintonových mohli politici, hlavy zahraničních států a lobbisté „koupit“ svůj vliv na americkou politiku,“ uvádí deník.

Toto téma silně akcentoval ve své kampani také Donald Trump a sliboval dokonce, že pokud uspěje, tak bude iniciovat vyšetřování a „Clintonová skončí ve vězení“. Aktuálně dal sice najevo, že nic takového ve skutečnosti nechystá, ale přesto je Nadace Clintonových stále hojně diskutovaným tématem. Napomohla tomu i před několika týdny publikovaná kniha Petera Schweizera „Clinton Cash: The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Rich“.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Volební tým Clintonové sice veškerá obvinění popíral, ale přesto vyšlo najevo, že manželé Clintonovi přijímali obrovské finanční dary od zahraničních vlád a často také od pochybných lobbistů. Clintonová se na jedné straně stavěla do role bojovnice za ženská práva, ale přitom přijímala miliony dolarů od vlád Saúdské Arábie nebo Kataru, kde jsou se ženskými právy na štíru. Peníze dokonce poslal nadaci i zeť bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče.

Anketa

Vadí vám Babišovo EET?

31%
69%
hlasovalo: 12494 lidí

Ve světle výše uvedených donátorů se příliš neřešilo, které další země Clintonovým posílaly peníze. Ovšem dar ve výši pěti milionů dolarů, který ve skutečnosti zafinancovali němečtí daňoví poplatníci, je podle Die Welt kontroverznější i proto, že přišel v době vrcholící prezidentské kampaně. „Proč podporuje spolkové ministerstvo volební kampaň amerického prezidentského kandidáta?“ cituje Die Welt z blogu aktivistky a bývalé dlouholeté členky Bundestagu Very Lengsfeld.

Ministerstvo životního prostředí se obviňování z podpory kampaně Hillary Clintonové brání s tím, že tato částka byla poskytnuta v rámci globálního projektu na obnovu lesních ekosystémů v Indii, Keni, Mexiku a dalších zemí. „Zkušenosti s Nadací Clintonových byly vždy pozitivní a jejich projektům v minulosti nebylo co vytknout,“ cituje Die Welt vyjádření ministryně resortu Barbary Hendricks z SPD a dodává, že Nadaci Clintonových se podařilo od začátku své existence nashromáždit více než 1,9 miliardy dolarů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…