Falešný inženýr Klaus si na pravičáka jen hrál. A takhle to bylo s privatizací a s Koženým. Opravdu drsné svědectví někdejšího blízkého spolupracovníka

11.11.2014 22:51

Předseda uskupení Občané.cz Petr Havlík je jedním ze zakladatelů ODS, sám o sobě prohlašuje, že pomohl odstartovat kariéru Václava Klause. V komentáři k pětadvacátému výročí Sametové revoluce však svého někdejšího politického spojence ani trochu nešetří. Pracoval v Prognostickém ústavu, který dostával úkoly přímo od komunistů a i po Sametové revoluci byl prý „pravičákem“ spíše jen formálně. Jinde na politické scéně totiž nebylo místo a Klaus chtěl svou slávu.

Falešný inženýr Klaus si na pravičáka jen hrál. A takhle to bylo s privatizací a s Koženým. Opravdu drsné svědectví někdejšího blízkého spolupracovníka
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Česká společnost dokázala v poměrně krátké době přejít od socialismu ke kapitalismu. To by se dalo považovat za klad, kdybychom příliš nezkoumali cestu, kterou k tomu došlo. Jedním z tvůrců tohoto přerodu je Petra Havlíka i Václav Klaus, který sám sebe označuje za pravicového politika. Činí tak ale jen proto, že po roce 1989 nebylo na politické mapě jinde místo. Mužem číslo jedna se prý jinak stát nemohl.

„Kam bych se vrtnul?“

„Symbolem vzdoru proti minulému režimu byl pochopitelně bývalý disident a politický vězeň Václav Havel. Tento prostor byl obsazen autentickou osobností a Klaus v této disciplíně konkurovat nemohl. Havla a jeho svět tehdy označil za liberální střed, v němž dominovali lidé s humanitním zaměřením. Nalevo od Havla byly různé levicové party, mimo jiné „osmašedesátnici“, rodící se sociální demokracie a také přeživší KSČ. Pro Klause tak zůstal jen prostor napravo od Havla. Tam byly pouze malé formace KDS, ODA, LDS aj. A někde mezi proudy vyčkávala strana lidová, která se potřebovala zbavit národně frontovního nátěru,“ popisuje tehdejší situaci Havlík.

Celý komentář ZDE

Klaus se tedy začal vydávat za pravicového politika, ale zároveň držel v chodu bankovní socialismus, s pomocí něhož zprivatizoval velkou část majetku republiky. ODS k tomu potřeboval jen jako mocenskou převodovou páku, uvnitř strany nestál o diskusi, ale jen o lidi, kteří mu budou přizvukovat. Když to mnozí členové strany zjistili, raději odešli. Jiní ale seděli v poslaneckých lavicích a mlčeli. Ti všichni a spolu s nimi i koaliční partneři ODS nesou odpovědnost za způsob, jak se privatizovalo.

Klaus nese spoluzodpovědnost za vyprázdnění politiky, tvrdí Havlík

A když byla privatizace rozběhnuta, začal se Klaus vymezovat vůči Havlovi, aby na sebe dál upoutával pozornost. Byl to přitom právě Havel, který vytáhl Klause do nejvyšších pater politiky a v roce 1991, když vznikala ODS, posílal této straně zdravici, v níž tvrdil, že zrod politické strany je přirozeným vývojem společenského dění. Nelze ho tedy označovat za nepřítele politických stran, jak dnes Klaus činí. Pokud někdo přispěl k vyprazdňování politiky, byl to podle Havlíka právě Klaus tím, jak vedl ODS. A vše završil tím, že uzavřel politickou dohodu s Milošem Zemanem. Díky tomu nebyly podle autora prověřovány privatizační hříchy.

„Václav Klaus dnes kolem sebe divoce kope, ale asi si neuvědomuje, že kope vlastně sám do sebe. Maže tak i to málo, co by možná mohlo být vnímáno jako alespoň částečně ne negativní odkaz. A to jsem v dnešním textu vynechal údaje o transformačních ztrátách, skrytých deficitech státního rozpočtu, a taky o způsobu, jak byl zvolen v prvním i druhém případě prezidentem republiky, o jeho podpoře paní Bobošíkové, atd.“ podotýká spoluzakladatel ODS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…