Faltýnek se v ČT neudržel: Zaorálek manipuluje s veřejností a lže!

15.05.2017 22:55

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl dosadit do funkce ministryně financí dosavadní náměstkyni ministra Babiše Alenu Schillerovou. Proč? Schillerová to podle vlastních slov nechápe. Zopakovala to i v pondělních Událostech, komentářích České televize. Vyjádřili se i první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda rozpočtového výboru sněmovny Václav Votava (ČSSD).

Faltýnek se v ČT neudržel: Zaorálek manipuluje s veřejností a lže!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Schillerová odmítla, že by brzdila kontrolu kauz korunových dluhopisů. „Finanční správa je v pasti. Ona má mlčenlivost a je dobře, že ji má. Takže oni nemohou říct, že mi kontrolujeme toho či onoho. Tak bylo rozhodnuto, že budou zkontrolováni úplně všichni,“ prozradila dáma. Korunové dluhopisy se namátkou kontrolovaly celá léta, ale prý nebyl důvod kontrolovat všechny, protože minulé politické reprezentace vydaly signál, že emise korunových dluhopisů je v pořádku.

„Finanční správa se dostala pod nežádoucí politický tlak, je v pasti a naprosto bez důkazů se jí podsouvá, že nikoho nekontroluje,“ zopakovala rozzlobená Schillerová.

V pořadu také vysvětlovala své rodinné vazby na hnutí ANO. „Moje dcera Petra je radní za hnutí ANO ve městě Brně. Má na starosti cestovní ruch a marketing,“ prozradila dáma s tím, že v roce 1996 začala pracovat pro stát a po 20 letech se dostala až na post náměstkyně ministra. O post náměstka se prý tehdy ucházelo celkem pět lidí. „Nevím, proč jsem byla vybrána, asi kvůli svým zkušenostem,“ uzavřela dáma své vystoupení.

Když se dostal ke slovu Votava, okamžitě zpochybnil nezávislost Schillerové. „To asi moc nezávislá paní náměstkyně nebude. Já jsem to viděl v přímém přenosu. Ona byla v těch Průhonicích v Sokolovně nebo kde, já nevím, já jsem tam nikdy nebyl. Ale ona tam byla,“ konstatoval Votava. Právě díky tomu nemá paní Schillerovou za nezávislou. 

Jaroslav Faltýnek se to pokusil vysvětlit tím, že paní Schillerová je náměstkyní Andreje Babiše, a tak s ním jedná v sokolovně v Průhonicích. To ale neznamená, že šlo o nějaké politické jednání. Votava dával jasně najevo, že mu nevěřil.

První místopředseda hnutí ANO zareagoval rychlým útokem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „My máme pocit, že pan premiér nechce žádného kandidáta a chce sám ovládnout ministerstvo financí,“ vypálil Faltýnek.

„To vůbec není pravda,“ skočil Faltýnkovi bleskově do řeči Votava.

Poslanec hnutí ANO se však nenechal vyrušit a pokračoval v útoku na sociální demokracii, zacílil však na místopředsedu strany a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

„On neustále lže. On lže. On řekl, že podle Aleny Schillerové finanční správa nebude konat,“ rozpálil se Faltýnek. Novináři Seznamu prý k tomu mají důkaz, protože si nahráli ono jednání poslanců, kde Alena Schillerová vystoupila. „Vedení Seznamu nám potvrdilo, že nic takového neřekla, takže pan Zaorálek manipuluje s veřejností a neustále lže,“ zesiloval hlas Faltýnek. 

Ani Votava však nehodlal ustoupit ze svého názoru. Na zmíněném jednání byl přítomen a myslí si o tom své. „Z toho jednání vyplynulo, že tu není žádná snaha na šetření korunových dluhopisů. Pouhé podezření není důvodem k tomu, abychom šetřili. My potřebujeme důkazy. Pane bože, jaké důkazy, finanční správa musí řešit i podezření a toto jsou závažná podezření,“ oponoval Faltýnkovi sociální demokrat. Votava je přesvědčen, že se ledy začaly hýbat až tehdy, když se situací kolem dluhopisů začala zabývat sněmovna.

Následně se pánové pohádali o výběr daní. Shodli se sice na tom, že daně se vybírat mají, je tu ale jedno ale. Některé ty kontroly jsou poměrně drsné. Vždyť to v některých případech může vést až k likvidaci firmy, což je podle sociálního demokrata nepřijatelné.

V úplném závěru došlo na poslední střet o koaliční smlouvu. Faltýnek obvinil sociální demokracii, že opakovaně porušuje koaliční smlouvu. A co na to Votava? „Zameťte si napřed před vlastním prahem,“ obořil se na Faltýnka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…