Farář, který kandiduje za komunisty. To není vtip. Čtěte

15.09.2014 7:45

Bývalý elitní policista z protikorupčního útvaru a kněz Církve československé husitské Rostislav Kotrč se rozhodl v podzimních komunálních volbách kandidovat za komunisty. Žádný střet mezi kněžským talárem, který komunisté před rokem 1989 tvrdě pronásledovali, a kandidaturou za KSČM nevidí. Straně dokonce nabídl modlitebnu ke schůzi.

Farář, který kandiduje za komunisty. To není vtip. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužba v Mnichově

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

Čtyřicetiletý absolvent Husitské teologické fakulty působící jako kněz v Chlumci nad Cidlinou se chtěl původně stát členem KSČM, nakonec jde do podzimních komunálních voleb jako nezávislý na druhém místě komunistické kandidátky.

„Usiloval o vstup do naší strany, ale dohodli jsme se, že bude rozumnější, i vzhledem k jeho vztahu k církvi, aby zůstal pouze naším sympatizantem. Je to velice slušný a čestný člověk, který k nám přišel sám a dokonce nám nabídl modlitebnu, abychom ji mohli použít ke schůzi,“ uvedla MF Dnes členka královéhradeckého okresního výboru KSČM Taťána Lankašová.

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Kotrčova kandidatura jde údajně proti stanovisku husitské církve, jež se v roce 1968 postavila proti sovětské okupaci a někteří její kněží byli komunistickým režimem vězněni. Polistopadové dokumenty podle MF Dnes rovněž mluví o tom, že by se členové neměli podílet na politice „motivované prvky fašismu nebo komunismu“.

Kněz žádný střet mezi svým kněžským působením a kandidaturou za komunisty nevidí. V KSČM prý poznal spoustu vzdělaných a poctivých lidí a ztotožňuje se i s komunistickým programem. Je například rozhodným odpůrcem církevních restitucí. S pronásledováním duchovních před rokem 1989 v souvislosti se svou kandidaturou problém nemá. Dnešní komunisté jsou údajně jiní než ti, kteří se v padesátých letech snažili církve cíleně zlikvidovat.

I v samotné Bibli podle něj můžeme nalézt pasáže, které odpovídají principům komunismu. „Jsem orientován levicově a sociálně. Když se podíváme do Bible, zvláště do knihy Skutky apoštolské, která popisuje začátek křesťanství, tak tam můžeme číst, že lidé měli vše společné, o majetek se dělili tak, jak kdo potřeboval. To je přece základní princip komunismu. Bohužel z této filozofie se vytratil Bůh, což vedlo k její částečné deformaci,“ vysvětloval Kotrč MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…