Farský ze STANu: Norsko si odkládá peníze z ropy. Proč nic takového neděláme my?

20.08.2020 15:39

Poslanec za hnutí STAN Jan Farský se vyjádřil k článku na serveru Novinky.cz, jenž pojednává o norském ropném fondu. Ten se měl propadnout do ztráty a čeká na další výkyvy na trzích.

Farský ze STANu: Norsko si odkládá peníze z ropy. Proč nic takového neděláme my?
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Farského podle jeho slov situace kolem norského fondu fascinuje. "Norové mají fond, do kterého vkládají zisky z ropy, aby se, až ropa dojde, neocitli bez prostředků. Investují mimo Norsko, aby nepřehřáli vlastní ekonomiku, investují tak, aby pozitivně ovlivnili rozvoj firem, které si vyberou. A samozřejmě aby vydělali. A až na letošek se jim to daří," poznamenal Farský. 

"A proč mě to fascinuje? V Norsku je všechno drahé. A přesto nevyhraje volby většina, která by slíbila rozpustit ten obrovský fond do kapes občanů. To je úžasné. Ta odpovědnost k budoucnosti, ta schopnost vize, to přemýšlení ne od volebního průzkumu k průzkumu, ale s představou příštích desetiletí," zmínil.

"Takhle dokáží u nás přemýšlet mnozí starostové, ale na vládní úrovni? Nikoho takového nevidím, jen populistický zmar," zakončil mrzutě.

Server Novinky.cz k norskému státnímu investičnímu fondu uvedl, že v pololetí prodělal 188 miliard norských korun, což je téměř 468 miliard korun. Majetek fondu pak v současné době dosahuje zhruba 10,2 bilionu norských korun, což je v přepočtu 4,7 milionu korun na každou osobu v Norsku. Státní penzijní fond obyvatelům Norska střádá příjmy z prodeje ropy na důchod a investuje u toho do firem z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…