Fascinuje mě Angela Merkelová, vykládal Drahoš lidem. Chtěl by vytvářet atmosféru pro kreativní vzdělávání

14.07.2017 13:27

REPORTÁŽ Jiří Drahoš, kandidát na prezidenta a bývalý předseda Akademie věd, navštívil jižní Čechy. Prošel si několik podniků a po večerech besedoval s lidmi, kteří si s ním přišli popovídat. Přitom se hovořilo nejen o migrantech, ale například i o Angele Merkelové. „Mne docela fascinuje, že to vypadá, že Angela Merkelová opět ve volbách uspěje, už počtvrté,“ řekl Jiří Drahoš a prozradil, čím si toto vysvětluje. Promluvil i o zavlažovacím systému v Izraeli.

Fascinuje mě Angela Merkelová, vykládal Drahoš lidem. Chtěl by vytvářet atmosféru pro kreativní vzdělávání
Foto: David Hora
Popisek: Beseda s kandidátem na prezidenta Jiřím Drahošem v Českých Budějovicích

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

Jiří Drahoš navštívil na jihu Čech několik měst, mimo jiné například Tábor a České Budějovice. I tam besedoval s lidmi, kteří ho přišli vesměs podpořit v jeho kandidatuře na prezidenta.

„Na pana Drahoše jsem se přišel podívat, protože se rozhoduji, koho budu volit. Pana Drahoše zvažuji velmi vážně, protože si myslím, že je jeden z mála, kdo má šanci proti Miloši Zemanovi, kterého bych nechtěl příště vidět na Pražském hradě,“ řekl Ondřej Vošta s tím, že u Miloše Zemana mu vadí například jeho vystupování na veřejnosti. „Myslím si, že prezident by se měl chovat jinak. Měl by reprezentovat národ jiným způsobem než vulgárním vyjadřováním a urážením lidí ve svém okolí.

„Já si rozhodně myslím, že pan Drahoš by byl dobrý prezident. Je to hrozně zajímavý člověk. Kandidát, který se mi ze všech momentálních líbí nejvíc,“ podpořil Jiřího Drahoše i  Kuba Vostoupal, který také na besedu v Českých Budějovicích dorazil.

Zlaté české ruce

Jiří Drahoš hned na úvod besedy řekl, co by chtěl v případě, že by byl zvolen prezidentem, prosazovat. Zdůraznil mimo jiné důležitost dodržování Ústavy. Promluvil i o kreativním vzdělávání společnosti. „Víte, my jsme tak trochu nadsadili důležitost toho vysokoškolského vzdělávání. My říkáme dnes – a to trochu přeháním – kdo nemá alespoň bakaláře, tak skoro nežije. Dnes nám chybějí kreativní truhláři, řemeslníci schopní. Když vyjedete za hranice do Německa nebo do Rakouska, tam jich je. A jsou to vážení, důstojní lidé. Není třeba na všechny profese mít titul,“ sdělil Drahoš a prozradil, co on sám chce v této problematice dělat.

„Já bych rád ve společnosti vytvářel atmosféru a tlačil na příslušná ministerstva v tom smyslu, aby to kreativní vzdělávání bylo na všech stupních – zlaté české ruce, zlaté české hlavy – abychom tomu věnovali daleko větších pozornost než v současné době,“ vysvětloval Drahoš a zmínil i důležitost podpory nejen mladých rodin, ale také například seniorů.

„Neustále se dočítáme o tom, jak se dožíváme stále vyššího věku. Jak na jedné straně žijeme déle, na druhou stranu je ale otázka, jak kvalitně žijeme. Považuji za velmi důležité, aby nejen o tu začínající generaci, o mládež, ale také o seniory bylo dostatečně a kvalitně postaráno,“ říká Drahoš.

Integrace muslimů a Angela Merkelová

Jiří Drahoš také na žádost jednoho z návštěvníků odpověděl na otázku, jaký je jeho názor na zahraniční politiku Angely Merkelové. Vyjádřil se i ohledně integrace muslimů, jaká země je podle jeho názoru v tomto smyslu nejúspěšnější.

Kandidát na prezidenta odpověděl nejdříve na druhou část otázky. „Já se musím přiznat, že v současné době nevidím v Evropě příliš úspěšný model integrace muslimů. Teď nechci rozebírat, proč tomu tak je, ale vidíme situaci ve Francii, situaci ve Velké Británii, v Belgii i leckde jinde. Já vlastně nevím, proč se ten model nepovedl. Jestli je to dáno opravdu malou kompatibilitou mládeže,“ přemítal Drahoš a dodal. „Z mého pohledu je tragické, když ty hlavní krvavé události v různých zemích páchají ne ti muslimové, kteří tam nyní přišli jako utečenci nebo ekonomičtí migranti, ale spáchali je tam lidé, kteří se tam už narodili. Kteří jsou dětmi rodičů, kteří se tam už přestěhovali velmi dávno,“ vysvětlil Jiří Drahoš a pokračoval s tím, co ho také šokovalo.

„Když jsem četl v novinách, že prý v Británii imámové, kterých je tam docela hodně, hlásali nenávist k Velké Británii a ta vláda jim to toleruje... To už je celkem stará zpráva, že se v britských mešitách otevřeně hlásá nenávist ke všemu britskému. Já jsem si říkal, jak je možné, že ty lidi, kteří toto hlásali, už dávno nevypověděli. Pak probíhaly tiskem zprávy, že nějakého toho imáma se snažili vyhostit, ale ono to není tak jednoduché, protože musíme zachovávat všechna lidská práva a všechny konvence... Tak už tenkrát jsem si říkal, že toto je docela problém; a nakonec se ukazuje, že je,“ řekl Jiří Drahoš s tím, že není ale schopen odpovědět na otázku, co s tím.

„Musím konstatovat, že zatím nevidím žádný veleúspěšný model soužití nějaké větší muslimské komunity, zejména když ta komunita se sdruží. Ale to není jen problém muslimů. Víme například i ze Spojených států, že když se tam segregují určité části obyvatel, nebo v minulosti se segregovali, že to také byl problém,“ vysvětlil Jiří Drahoš.

Ohledně Angely Merkelové řekl: „Já nejsem profesionální politik a nechci soudit paní Merkelovou ani podle imigrace ani podle jiných věcí. Mě docela fascinuje, že to vypadá, že Angela Merkelová opět ve volbách uspěje, už po čtvrté. Je to zvláštní fenomén. Možná se to dá spojovat i s německou mentalitou poválečnou, že si prostě Němci stále uvědomují, že tady spoluvyvolali, nebo vyvolali obrovský konflikt zvaný druhá světová válka,“ řekl Jiří Drahoš.

Ocenil zavlažovací systém v Izraeli

Tak trochu nečekaná byla pro některé návštěvníky besedy první část odpovědi Jiřího Drahoše na otázku z publika, jaký má vztah vůči státu Izrael a jak by, kdyby byl zvolen prezidentem, postupoval ve vztahu k Blízkému východu a k tomu, co se v těchto místech děje.

„Tak český prezident asi není schopen vyřešit situaci na Středním východě. Ale na přímý dotaz – Izrael je jedna ze zemí, která je mi velmi sympatická,“ uvedl Drahoš s tím, že tam měl například s univerzitními kolegy řadu pracovních kontaktů a tuto zemi mnohokrát navštívil. „Při první návštěvě, když jsem tam viděl ty hadičky pod těmi stromy, jak se to tam táhne přes ten písek, tak jsem vůbec nevěděl, oč jde; a dozvěděl jsem se, že jde o závlahové systémy. Že tam prostě nekropí a neplýtvají vodou po celém areálu, ale mají k jednotlivým stromům zavedené velmi sofistikované závlahové systémy. Musím říct, že izraelská věda je na skvělé úrovni,“ řekl mimo jiné Jiří Drahoš.

Zmínil i náboženství. „Kdykoliv jsem byl v Izraeli, tak jsme měl takový ten pocit, ano, tady se zrodila důležitá část té židovsko-křesťanské civilizace, která je pro Evropu klíčová,“ řekl s tím, že Izrael má rád.

„Samozřejmě je mi jasné, že ta situace na Středním východě je velmi komplikovaná, ale český prezident tuto věc může jen těžko vyřešit. Tradiční vztahy s Izraelem, československé vztahy jsou velmi dobré a já bych v těchto vztazích určitě rád pokračoval,“ zdůraznil Drahoš.

Jiří Drahoš promluvil také o tom, co vidí jako jeden z největších problémů jižních Čech. A stejně jako mnozí politici zmínil chybějící dálnici. „Když člověk jede do Budějovic, tak si pořád klade otázku, kudy má jet, kvůli chybějící dálnici D3. Takže jestli jet přes Písek, nebo přes Tábor. Považuji to za ostudné, že takto významné město, krajské město má pořád tak špatné spojení s centrem,“ říká kandidát na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…