Fašista Hamáček?! Jan Čulík se pořádně naštval. Jde o Řecko a migranty

05.03.2020 18:54

Během středy Sněmovna ve svém závěrečném usnesení odsoudila porušování migrační dohody mezi Evropskou unií a Tureckem a podpořila řeckou snahu o ochranu vnější schengenské hranice. Ministr vnitra Jan Hamáček později odletěl do Bruselu, kde jednal o pomoci pro Řecko. Od šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka za to ale pochvalu nedostal. Čulík na Twitteru českou vládu obvinil z fašismu za to, že podle něj nepomáhá v uprchlické krizi, a Hamáčka nařkl z toho, že porušuje Ženevské úmluvy. Vyjádřil se i Miroslav Kalousek. „Zvládneme to,“ padlo na sociální síti od poslance TOP 09.

Fašista Hamáček?! Jan Čulík se pořádně naštval. Jde o Řecko a migranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí
Řecko čelí náporu migrantů na hranici s Tureckem potom, co jim Ankara přestala minulý týden bránit v cestě do Evropské unie migrační dohodě navzdory. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) proto včera před poslanci zmínil, že by do konce týdne měla být připravena česká humanitární pomoc pro migrační vlnou zasaženou zemi. „Řecká strana odsouhlasila materiál, který potřebuje a který je ochotna si převzít,“ uvedl včera podle ČTK Hamáček.

Česko též Řecku nabídlo okamžitou finanční pomoc jeden milion eur (asi 25,5 milionu korun) a dalších 20 policistů do evropské pohraniční služby Frontex k nynějším 18. „Česká republika udělá maximum pro to, aby se neopakovala migrační krize z roku 2015,“ avizoval Hamáček.

Zástupci unijních vlád poté včera odpoledne odletěli do Bruselu, kde se snažili dohodnout, jak Řecku nejlépe pomoci a jak přinutit Turecko, aby plnilo své závazky z roku 2016. Turecko se v nich zavázalo zastavit migrační vlnu do Unie výměnou za finanční pomoc z EU.

„Jednáme na mimořádném zasedání ministrů vnitra v Bruselu. Česká pozice je jasná: pomůžeme Řecku zadržet migrační vlnu z Turecka. Unijní země musejí postupovat společně. Přijel jsem s konkrétními návrhy, nabízíme peníze i policisty,“ informoval později Hamáček o zasedání prostřednictvím svého twitterového účtu.

„Vyslali jsme jasný signál. Vnější hranice EU je pro nelegální migranty uzavřená a Turecko musí dostát svým závazkům. My dohody dodržujeme a nenecháme se vydírat,“ doplnil Hamáček po jednání v Bruselu.

Podle poslance TOP 09 Miroslava Kalouska situaci „zvládneme“. Přidal své řešení a zmínil, že uprchlíci „nejsou naši nepřátelé“: „Uprchlíci na turecko-řeckých hranicích nejsou naši nepřátelé. Jsou to zoufalí lidé, kteří prosí o pomoc. Vím, že je nemůžeme všechny přijmout, ale nesmějí nám být lhostejní. Když se všichni agrobaroni vzdají svých dotací, všechny děti se tam za ty peníze najedí. To zvládneme, ne?“ napsal.

Načež se pod jeho příspěvkem vyjádřil i šéfredaktor Britských listů Jan Čulík. A českou vládu obvinil z fašismu. „To, že česká vláda se nezasazuje o humanitární řešení situace v Sýrii, kašle na to, blokuje přijetí uprchlických dětí bez rodičů a nepomáhá v uprchlické krizi, je fašismus,“ tvrdí.


A „jako fašista“ podle Čulíka jedná i „údajný sociální demokrat“ Jan Hamáček. Ministrovi vnitra na jeho Twitteru píše, že: „Porušuje Ženevské úmluvy.“

U tureckých hranic s Řeckem je podle Hamáčka nyní 10 000 až 15 000 migrantů. Jde podle něho zejména o Íránce, Iráčany, Pákistánce a Afghánce. „Nejedná se o migraci ze Sýrie, syrsko-turecká hranice je uzavřena,“ uvedl.

Hasičský konvoj čtyř nákladních vozů a tahače s návěsem odjede do Řecka v pátek. Poveze několik tisíc položek, o které si Řecko požádalo, např. spací pytle, nafukovací matrace nebo topení do stanů. Pomoc v hodnotě 2,5 mil. Kč uhradí Ministerstvo vnitra z rezervy svého programu Pomoc na místě. Pokud o to Řecko požádá, je Ministerstvo vnitra připraveno poslat na řecko-turecké hranice až 50 policistů a 1 mil. eur na další ochranu hranic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…