Fašisti a komunisti jsou prakticky totéž, říká kreslíř Mareš. Na ČT hovořil o satiře i o tom, jak sám kreslil Mohameda

09.01.2015 21:37

Občanům naší země se často zdá, že k teroristickým útokům dochází kdesi daleko od nás. Karikaturista Štěpán Mareš ale upozorňuje, že zdání klame. I u nás se může stát něco podobného, co se ve středu stalo v Paříži v redakci časopisu Charlie Hebdo. Prozradil také, zda kreslil proroka Mohameda a kde mívají karikaturisté hranice. Došlo přitom i na Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska (oba TOP 09) a Zdeňka Škromacha.

Fašisti a komunisti jsou prakticky totéž, říká kreslíř Mareš. Na ČT hovořil o satiře i o tom, jak sám kreslil Mohameda
Foto: red
Popisek: Štěpán Mareš

Ve středu Evropu ohromil krvavý útok na pařížský časopis Charlie Hebdo. Mělo jít o odvetu islámských radikálů za v minulosti zveřejňované karikatury namířené právě proti muslimským fanatiků. Dnes jsou aktéři tohoto útoku mrtví a svět vyjadřuje Francouzům solidaritu. Učinil tak i kreslíř Štěpán Mareš, jenž byl hostem pátečního Hyde Parku České televize.

Kde má kreslíř hranice

Hned v úvodu prozradil, zmíněné karikaturisty osobně neznal, ale jejich práci sledoval a to i proto, že byli ve Francii za hvězdy a naštěstí jich má tato země víc, takže mnozí kreslíři mohou navázat na jejich práci. Naproti tomu profesionálních karikaturistů až tolik není. Obecně u nás podle hosta scházejí satirici. "Bohužel u nás vyloženě satirický časopis chybí a je to škoda," posteskl si. "My jsme pořád ještě mladí k té karikatuře." Sám prý má tak deset nápadů denně, ale mimo internetu v zásadě nemá, kde by je uplatnil.

A kde mívají karikaturisté hranice? "Hranici má karikaturista každý svou. Já jsem nad tím mnohokrát přemýšlel a asi žádnou hranici nemám," pokračoval Mareš. Hranice jsou dány spíš tím, co se ve společnosti děje, od toho se karikatury odvíjí. Na karikované osobě se pak vyzdvihuje něco, co už je samo o sobě viditelné. "Nekreslil bych jen tak třeba utrpení lidí v koncentračním táboře, to ne," dodal.

Češi si podle Mareše často říkají, že útoky muslimských radikálů se nás netýkají, že se to odehrává kdesi daleko. Ale ono to tak daleko není. Stát se to může, bohužel," zdůraznil host. Já jsem asi před deseti lety kreslil proroka Mohameda a vůbec mě tehdy nenapadlo, že by to mohl být problém," prozradil dále.

Divák připomněl Schwarzenbergova slova ....

Jeden z diváků připomněl výrok Karla Schwarzenberga z roku 2006, kdy okomentoval zveřejnění karikatury proroka Mohameda v dánských novinách. Podle předsedy TOP 09 už to bylo za hranou a byla to blbost. "On jako politik asi něco podobného říct musí," okomentoval to Mareš. Podle vlastních slov mnohokrát karikoval Karla Schwarzenberga nebo exprezidenta Spojených států George W. Bushe.

Za velmi smutné pak kreslíř považuje to, že se radikalizují mladí lidé, kteří v západní Evropě žijí ve druhé nebo i třetí generaci. Tak trochu prý nechápe, co je k tomu vede.

Svou vlastní práci prý bere jako poslání, neustále lidi sleduje, dívá se, jak se pohybují a podobně. Za svou práci si vysloužil jako poděkování od čtenářů, tak i ostrou kritiku z jejich řad. "Oni popisovali, co všechno se mnou budou provádět," prozradil. Kritika prý čas od času zazněla i od politiků, kteří si stěžovali, že některé obrázky jsou za hranou. "Stalo se mi ale i to, že někteří politici zavolali a chtěli si karikaturu koupit," uvedl. Mezi ty patřil někdejší ministr kultury Pavel Dostál, jenž už není mezi námi, nebo senátor Zdeněk Škromach či exministra financí Miroslav Kalousek.

Zároveň je třeba mít na paměti, že karikatura se vždy do někoho strefuje a nelze od ní očekávat, že by se líbila úplně každému. Ve svých kresbách se strefuje jak do Spojených států, tak do Ruska a to podle aktuálního dění. Nikdy by ale svou karikaturou nepodporoval fašistickou a komunistickou stranu. "To je prakticky jedno a to samé," srovnal obě ideologie. Právě komunisté u nás podle něj přerušili ma čtyřicet let svobodu šíření názorů, ale jinak je to základní rys evropské kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…