Fašizující velvyslanec. Přečtěte si, co píše o Bartuškovi nejen ruský tisk

05.05.2015 8:17

Jméno českého diplomata Václava Bartušky vstoupilo ve známost hned v několika zemích. Ke jménu diplomata, který se pochvalně vyjádřil o upalování lidí v Oděse a doporučil je jako mustr i pro další regiony a země, zejména ruské weby přidávají přívlastek „fašizující“ a pozastavují se nad tolerantní reakcí jeho nadřízeného, ministra Zaorálka.

Fašizující velvyslanec. Přečtěte si, co píše o Bartuškovi nejen ruský tisk
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

„Ještě docela nedávno hodně lidí v Rusku upřímně věřilo, že pro Evropany jsou lidská práva a humanismus div ne absolutními hodnotami,“ píše například web Segodnia.ru. Panovala prý naivní představa, že pouhé informace o zvěrstvech dějících se na Ukrajině postačí civilizovaným Evropanům, aby se od tamního režimu odvrátili.

Jenže se tak prý neděje, a navíc se prý v poslední době ukazuje, že lidé v Evropě tyto zločiny schvalují a podporují. „Například evropský úředník zastupující Českou republiku, Václav Bartuška, se domnívá, že zachování klidu v Oděse bylo důležitější, než životy několika desítek uhořelých lidí,“ píše server.

Navíc zmiňuje Bartuškův názor, že tato úspěšná zkušenost by měla být opakována i na jiných místech. „Bylo by zajímavé se Bartušky zeptat, jestli považuje za odůvodněný způsob zachování klidu zločiny, které spáchali hitlerovci v Lidicích,“ uzavírá Segodnia.

Ještě dodává, že Bartuškův nadřízený ministr Zaorálek sice na Twitteru vyjádřil hluboký nesouhlas, nicméně „o propuštění, nebo alespoň odvolání fašizujícího úředníka z funkce nepadla ani zmínka“.

Není to prý jediný případ, kdy se v Evropě uvažuje podobně. Web zmiňuje prohlášení dalších evropských politiků ohledně potápění lodí s uprchlíky, mířících k evropským břehům.

Bohužel se v rámci Evropské unie zdaleka nejedná o ojedinělý případ. Například evropský komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitros Avramopulos prohlásil, že lodě EU budou ve Středozemním moři posílat plavidla ke dnu.

„Závěr je zřejmý a jednoduchý, i když ve skutečnosti zlověstný: jednání o lidských právech, humanitě a toleranci nejsou ničím jiným než zástěrkou, za kterou prorůstají výhonky opravdového fašismu,“ dodává web.

Podívejte, takto se na Oděsu dívá Evropa

„Podobně ukrajinský web Luhansk, působící na území separatisty vyhlášené Luhanské lidové republiky, hned v titulku hlásá, že „Václav Bartuška schvaluje masakry ukrajinských nacionalistů v Oděse“. Zmiňuje též názor českého velvyslance, že podobný přístup je možné aplikovat kdekoliv, kam se Rusové pokusí vtrhnout. Web dále připomíná, že rok staré události, při kterých v Domě odborů v Oděse a jeho okolí zemřelo celkem 48 lidí, doposud nebyly vyšetřeny.

Rovněž web uzbekistánského deníku Vesti píše o schvalování upalování lidí ze strany českého diplomata. Ruská Gazzeta pak přináší text pod lakonickým titulkem „Podívejte se, jak v Evropě hodnotí tragédii v Oděse“. A v podobném duchu se vyjádřilo více než deset ruských webů či deníků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…