Fatální problém pro Respekt. Jeho éra končí... Tabery se rozepsal o Babišovi a Jakub Patočka hodil jeho týdeník do koše

20.01.2017 16:10

Šéfredaktor Erik Tabery se na serveru Respekt.cz vyjádřil opětovně k ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Jeho slova zaujala pak novinářského kolegu Jakuba Patočku, jenž připojil svůj komentář na serveru DeníkReferendum.cz.

Fatální problém pro Respekt. Jeho éra končí... Tabery se rozepsal o Babišovi a Jakub Patočka hodil jeho týdeník do koše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Tento druhý nejbohatší muž České republiky vytvořil své impérium i díky zákulisním kontaktům na politiky. Bez nich by se nikdy nedostal tak daleko. A uměl to s jakoukoli reprezentací, která tu před revolucí, ale i po revoluci vládla,“ poznamenal Tabery k Andreji Babišovi. Otituloval jej megalomanem, jenž si myslí, že dokáže cokoliv, co si zamane. „Svému novému projektu se oddal zcela a jeho nasazení nemalá část veřejnosti obdivuje a věří mu. Proto je úspěšný a popularita mu roste,“ popisuje Tabery, jehož první komentář vyvolal řadu reakcí. Jak zmiňuje, z těch kritických reakcí nejčastěji v jeho souvislosti zaznívalo, že jde o kapitulantství, kolaborantství, mnichovanství.

„Je to člověk dychtící po moci. Bere jako samozřejmost, že se má pomáhat jeho holdingu, protože přece je to jeho holding a on nás přišel zachránit. Dokonce i jeho podvod s Čapím hnízdem si vysvětlí – dává státu tolik, proč by si teď trochu nepomohl? On neumí rozlišovat svůj svět od světa veřejného, v tom je jeho hlavní nebezpečí. A umocňuje ho naprostá loajalita jeho spolupracovníků či spolustraníků,“ dodává dále Tabery.

A pozastavuje se nad tím, že mnoho lidí vnímá jako horší fakt, že si někdo přišel nakrást, než že chce mít neomezenou moc. On sám to totiž vnímá opačně.

  • Původní text ZDE

Zároveň se vyjádřil také k prezidentu Miloši Zemanovi a jeho vztahu k Babišovi. „Zeman je dnes největším fanouškem Andreje Babiše na politické scéně. Je nepochybné, že udělá vše, aby se Babiš stal premiérem. Už jsme viděli, že umí využít i nedemokratické prostředky. Nechal v Česku bezprecedentně vládnout své kamarády, ačkoli neměli podporu parlamentu. Následně se intrikami pokusil sesadit Bohuslava Sobotku. Obojí může nastat na podzim,“ poznamenal Tabery.

Příští vláda bude podle jeho slov v mnoha ohledech klíčová. „Nacházíme se v časech, kdy se rozpadají transatlantické vazby, posiluje Rusko, Evropa se nachází v nejisté situaci po odchodu Velké Británie apod. Představa, že tu vzniká vláda vedená Andrejem Babišem, která je složená z jeho spojenců v různých stranách a přátel Miloše Zemana, je v mnoha ohledech děsivá,“ dodal také. 

A právě i na tato nová slova reaguje Patočka. „Taberyho fatalismus vůči vzestupu Andreje Babiše postrádá vnitřní logiku, respekt k budoucnosti i základní cit pro politické děje. Jak Babiše, tak Zemana lze stále porazit. Jde o hodně a je na každém, jak se v takovém střetu osvědčí,“ poznamenal. Vadily mu mimo jiné také Taberyho výzvy, aby se demokratické strany soustředily na nějakou povolební strategii. Babišovo vítězství je prý jisté, myslí si totiž Tabery.

Patočka následně podotkl, že Tabery je myšlenkově neukázněný. „Teze se mu rozbíhají větami jako ovečky bez hlídacího psa; nedrží pohromadě, protiřečí si,“ uvedl. „Byly časy, kdy se v takovýchto dilematech i Erik Tabery orientoval přesně. Napsal slušnou knihu o povaze opoziční smlouvy Vládneme, nerušit. Je s podivem, že dnes tváří v tvář nebezpečí – i dle jeho vlastních slov – řádově horšímu, kolísá. Ale je to také fatální problém pro Respekt, který přes všechny výhrady, jež k němu máme, býval českým etalonem úctyhodného média. I citovanými Taberyho texty na téma Babiš takové postavení ztrácí, jeho éra končí,“ poznamenává dále Patočka. 

Závěrem pak Patočka uvedl, že o letošku se možná bude mluvit jako o roce, kdy se rozhodovalo o tom, zda české země ovládne „Zembiš“. „Erik Tabery už bohužel ví, jak to dopadne. My ostatní si můžeme k budoucnosti pořád ještě podržet respekt. A zkusit se – v přítomnosti – osvědčit,“ uzavřel.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…