Fendrych se pustil do „autolidí“, co zničili planetu. A v Bruselu nesedí žádní soudruzi...

14.06.2022 17:10

Komentátor Martin Fendrych se ve svém textu pro server Aktuálně.cz zaměřil na skutečnost, že v roce 2035 skončí diesely a benzíňáky. „Snažíme se napravit selhání, autočlověk zuří,“ poznamenal Fendrych.

Fendrych se pustil do „autolidí“, co zničili planetu. A v Bruselu nesedí žádní soudruzi...
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

„Za současný stav planety neseme vinu my staří. Snažit se ze všech sil zastavit její oteplování a ničení je naše povinnost. Dlužíme to těm, kdo přijdou po nás,“ poznamenal Fendrych a hovořil o tom, jak minulý týden schválil Evropský parlament návrh, který má od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se znečišťujícími spalovacími motory. 

„Odtud logicky plyne, že se opatření netýká ojetých vozů, ty budou moci dojezdit, dožít. Pro návrh na nulové výfukové emise CO2 u osobních i lehkých užitkových vozidel prodávaných od roku 2035 hlasovalo 339 europoslanců, proti jich zmáčklo tlačítko 249. O celém projektu, který budí velké vášně, se bude ještě dál jednat,“ dodal Fendrych.

„Matérie jménem ‚spalovací motory‘ je mimořádně složitá, zatížená našimi návyky a naší představou o svobodě života, pohybu. Především proto, že se motory a jimi poháněné stroje staly jakousi téměř bytostnou součástí lidstva,“ píše Fendrych, že jsme se změnili v autočlověka. 

„Čím zaostalejší je země, stát, tím víc toto překrývání pojmů platí. A se zákazem výroby dieselů a benzíňáků se pojí obava, že vozy zdraží a přestanou být v zemích, jako jsou Česko, Rumunsko, Polsko a další, dostupné nejen pro chudé, ale taky pro střední třídu,“ dodal. 

„Pro Česko je typické, jak souvisí postoj ke spalovacím motorům s ideologií a populismem,“ píše Fendrych a cituje místopředsedu Sněmovny za ODS Jana Skopečka a jeho tweet. „Špatná zpráva pro obyvatele EU. Nic nebude motivovat automobilky vyrábět auta pro střední třídu. Soudruzi prostě rozhodli, že automobil bude pro privilegované skupiny, které si elektroauta mohou dovolit. Zhoubná zelená ideologie poráží zdravý rozum,“ napsal Skopeček.

A právě k tomu pak Fendrych poznamenává, že rozhodlo 339 europoslanců – žádní soudruzi, rozhodla demokratická větina. „Vypustil do světa naprostý žvást,“ konstatuje Fendrych.

„Klíčová je ovšem poslední část Skopečkova tweetu znějící ‚zhoubná zelená ideologie poráží zdravý rozum‘. V ní se skrývá celý problém odporu k zelenému postoji, uvažování. Čeho chce dosáhnout ona ‚zelená ideologie‘, lépe a přesněji šetrný přístup ke světu? Nápravy. Nebo spíš záchrany našeho životního prostředí. Všichni ti lidé jako Attenbourough či Greta, když to surově zjednoduším, mají starost o planetu, o to, aby se tady za deset, dvacet, třicet let ještě dalo žít. Děsí se oteplování, vymírání druhů, hektických změn počasí. A hledají cesty, jak svět tak, jak ho známe, zachránit, jak ho zachovat jako obyvatelné místo,“ dodal Fendrych.

Závěrem pak Fendrych vyjádřil souhlas s odpůrci elektromobilů v tom, že auto na baterii rozhodně není jediná cesta. „I když se jí automobilky zjevně s velkou a nadějnou vervou momentálně vydávají. Globálnímu ohřevu se můžeme stejně dobře, ne-li lépe, bránit pomocí syntetických paliv, pokud je vlády v EU i jinde ve světě podpoří. Audi v pilotních fabrikách dokázalo vyrábět naprosto čistý benzín i naftu a ze severoněmeckého Werlte dokonce do plynové sítě dodává udržitelné CNG,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…