Fendrych vzkazuje Marii Benešové: Jestli si tu zprávu neobhájíte, nemáte ve vládě co dělat

10.05.2019 19:15

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) odmítla žádost poslanců, aby zveřejnila svou zprávu, v níž mimo jiné uvádí, že si lze v České republice objednat trestní stíhání. Píše o tom komentátor Martin Fendrych na serveru Aktuálně.cz.

Fendrych vzkazuje Marii Benešové: Jestli si tu zprávu neobhájíte, nemáte ve vládě co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obhájkyně Marie Benešová

Jak Fendrych uvádí, Benešová se nechala slyšet, že zpráva byla veřejnou listinou určenou pro prezidenta. „Můžete se obrátit na prezidentskou kancelář,“ uvedl komentátor Martin Fendrych, co měla Benešová říci poslanci Pirátské strany Jakubu Michálkovi, jenž zprávu vyžadoval. Kancelář prezidenta republiky pak měla Michálkovi odvětit, že ona zprávou nedisponuje. 

Benešová ke zprávě dále uvádí, že byla vypracována jako oponentní zpráva ke koncepci a cílům Ministerstva spravedlnosti se zaměřením na státní zastupitelství. Fendrych ve svém komentáři uvádí, že tím, jak o celé zprávě hovořil prezident Miloš Zeman, když uvedl, že Benešová tvrdila, že má konkrétní dokumenty o možném objednání trestního stíhání, učinil z toho výbušné veřejné oznámení. 

„Jedno z nejvážnějších obvinění, jaké si lze v demokracii představit. Stát, kde si pracháč, politik nebo mafie může objednat likvidaci soupeře. Když k tomu připočteme fakt, že tuto zemi řídí trestně stíhaný premiér, bývalý agent StB, vypadáme opravdu hrůzostrašně,“ zmínil Fendrych a ptá se, jak je možné, že Benešová odmítá svoji zprávu zveřejnit. A domnívá se, že ministryně spravedlnosti je povinna ji ukázat nejen poslancům, ale všem. 

Původní text ZDE

„Jestli u nás lze objednat trestní stíhání, nebo ne, to má být zásadním tématem od března, kdy to prezident vytroubil u Soukupa do světa,“ dodal s otázkou, proč Benešová také nepodala trestní oznámení. „Podat trestní oznámení kvůli objednání trestního stíhání byla a je její povinnost,“ zmínil Fendrych. 

„A proč vlastně svoji analýzu tají? Bojí se, že bude veřejně rozcupována, že se ukáže jako mylná? Nejspíš ano, těžko si představit jiný důvod. Jenomže, jak už řečeno, ona nyní nese odpovědnost nejen za své výroky (a za to, co předala hlavě státu), ale i za justici,“ uzavřel Fendrych se slovy, že pokud svoji výbušnou zprávu nezveřejní a neobhájí, nemá ve vládě co dělat. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…