Feri pohrozil prezidentu Zemanovi ústavní žalobou. Pak si s Tvarůžkovou povídali o šíleném zlovolném tandemu Zeman- Babiš

01.11.2017 19:24

Do křesla pro hosta ve středečním Interview ČT24 usedl nejmladší poslanec TOP 09 Dominik Feri. Moderátorka Zuzana Tvarůžková se jednadvacetiletého zákonodárce zeptala, čemu se chce přednostně ve sněmovně věnovat. A Feri se rozpovídal o obraně české ústavy před Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem.

Feri pohrozil prezidentu Zemanovi ústavní žalobou. Pak si s Tvarůžkovou povídali o šíleném zlovolném tandemu Zeman- Babiš
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

„Vy se chcete učit to politické jednání od Miroslava Kalouska?“ zeptala se hned na úvod Tvarůžková mladého poslance. Feri se zasmál a bez obalu odpověděl: „To bezesporu.“ V TOP 09 je však řada schopných lidí, vůbec nestojí jen na Kalouskovi, který se rozhodl na listopadovém sjezdu již nekandidovat na předsedu. Sám zatím nechce říct, kdo my měl Kalouska nahradit. „Já jsem s hrůzou zjistil, že jsem delegát,“ prozradil.

Po chvíli se rozpovídal o tom, proč chce TOP 09 zablokovat novou sněmovnu, byť si je vědom toho, že se to sedmi poslancům nemůže podařit bez pomoci jiných stran.

„To je jediná možnost, jak zastavit trestně stíhaného premiéra, i když je to trestní stíhání teď přerušené, dokud ho sněmovna znovu nevydá. Navíc premiéra, který by si velmi notoval s Milošem Zemanem. Podle nás je důležité, aby voliči věděli, kdo za tou vládou stojí. Naší nejhorší představou je to, že by tu byla vláda bez důvěry v demisi ... která by mohla vládnout celé čtyři roky. V tu chvíli jde o hrubé porušení ústavy, takže v tu chvíli by přicházel v úvahu článek ústavy 65 s ústavní žalobou na prezidenta,“ konstatoval Feri.

Jelikož Andrej Babiš má 78 poslanců, hnutí ANO by takřka mohlo blokovat podání ústavní žaloby na prezidenta. Feri chápe, že se toto jednání může zdát zbytečné. „Ale tady nejde o nic menšího než o obranu demokracie a ústavy, o obranu toho hřiště, na kterém všichni hrajeme,“ zdůrazňoval mladý politik. TOP 09 se obává, co se v té mlze menšinové vlády bez důvěry sněmovny může stát.

„My nevíme, co se v té mlze objeví za šílenou věc. Nebude hrozit ta zlovůle tandemu Andreje Babiše a Miloše Zemana a vlády bez důvěry po celou dobu čtyř let,“ opakoval politik. Tento model může padnout i v okamžiku, když nebude zvolen prezident Miloš Zeman, ale s ohledem na výsledek sněmovních voleb Feri spíš předpokládá, že zvolen bude. Současná hlava státu s tím pravděpodobně počítá a chová se podle toho. „Miloš Zeman si hraje nějakou svoji hru,“ shrnul Feri. Co říká TOP 09, bude prý prezidentovi jedno, ale to neznamená, že bychom neměli mluvit o obhajobě české ústavy.

Ve druhé polovině rozhovoru Feri dodal, že TOP 09 chce být konstruktivní opozicí a rozumné návrhy podpořit. Za rozumný však v žádném případě nepovažuje zákon o obecném referendu. Hrozivé se mu zdá především to, že by si občané mohli odhlasovat vystoupení z EU. Politici se dnes mohou uklidňovat tím, že voliči nepřipustí odchod z EU, protože jsou si vědomi výhod, které členství v EU přináší, jenže to si mysleli i britští politici a všichni víme, jak to dopadlo.

Repro foto: Vysílání ČT24

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…