Feri to dělá lépe! kosila Pekarová vládu. Železný zahnal Petříčka do rohu

23.10.2020 9:52

Styďte se, máte armádu úředníků a nezvládáte! Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová v ČT udeřila na koaliční vládu ANO a ČSSD. Ministr Petříček ujišťoval diváky, že vláda už nechce dál zpřísňovat opatření. „Teď tedy říkáte, že si ta opatření nepřejete, před pár týdny jste ještě říkali, že nebudou v žádném případě zavedena a už tady jsou, ale to asi nemá smysl teď rozebírat,“ poznamenal moderátor Jakub Železný.

Feri to dělá lépe! kosila Pekarová vládu. Železný zahnal Petříčka do rohu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po rozhovoru s českým premiérem Andrejem Babišem oznámila, že členské státy EU posílají do České republiky na 3 desítky plicních ventilátorů. V České republice totiž dál raketově rostou počty lidí nově nakažených koronavirem. Jsme na tom z celé EU nejhůře.

V pondělí přibylo přes 8 tisíc nově nakažených za jediný den, v úterý takřka 12 tisíc, ve středu téměř 15 tisíc. Ve čtvrtek to pak bylo přes 14 tisíc. Současně je třeba říci, že bylo za středu provedeno na 44 tisíc testů. Třetina z nich však byla pozitivní a to je problém. Podle Světové zdravotnické organizace je pandemická situace v zemi pod kontrolou, když je pozitivních okolo 5 procent provedených testů a nikoli přes 30 procent jako v Česku.

Ta čísla určitě nikoho netěší. My jsme ještě v úterý obdrželi nová data. I na základě toho vláda hned zasedla a ministerstvo zdravotnictví připravilo nová opatření, která se blíží k těm, která byla přijata na jaře. Především se ukazuje, že se těmi předchozími opatřeními nepodařilo snížit to množství sociálních kontaktů," řekl Petříček.

 „My jsem volali po tom, abychom se vyhnuli této situaci a to musím potvrdit, že to rozhodně bylo i během přípravy na druhou vlnu, protože jestliže dneska tady zažíváme druhou vlnu, tak na jaře jsme možná zažívali, ani neumím říct tak zdrobnělé slovo, nějakou vlnečku,“ upozornila šéfka TOP 09.

Konstatovala, že v tuto chvíli považuje všechna nařízení vydaná vládou za nezbytná. „A vyzývám lidi k tomu, aby se podvolili těmto nařízením, byť je to pro ně mnohdy velmi složité. I z hlediska nějakých ekonomických dopadů na ně samotné,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Opoziční strany mají podle Pekarové Adamové řadu návrhů, jak lidem pomoct a vláda by si je měla vypůjčit, aby bylo lidem opravdu pomoženo.

„Při vší úctě, vy tu vládní odpovědnost prostě v tuto chvíli nemáte,“ ozval se moderátor Jakub Železný.

„Nemáme, ale máme velkou vůli k tomu, abychom vládě pomohli,“ odvětila Pekarová Adamová s tím, že vláda by měla výrazně zlepšit i komunikaci směrem k veřejnosti. „My třeba navrhujeme vládě, aby v každém kraji vyčlenila covidovou nemocnici, třeba jednu z těch menších okresních, aby ty velké fakultní nemocnice mohly dál normálnně fungovat, protože lidé dál mají rakovinu,“ poznamenala Pekarová Adamová v narážce na to, že je třeba se starat i o jiné než jen covidové pacienty.

Petříček volal po solidaritě ve společnosti.

„Dnes je také potřeba vrátit se k tomu duchu solidarity, který tady byl na jaře, k tomu, že mladší mohou pomáhat starším,“ zdůrazňoval ministr zahraničí.

Vláda si podle něj v žádném případě nepřeje, aby musela sáhnout k dalšímu zpřísňování opatření. Přísnější celostátní karanténa bude uvedena v život např. na Slovensku. Tam budou smět lidé opustit své domovy jen s negativním koronavirovým testem.

„Teď tedy říkáte, že si ta opatření nepřejete, před pár týdny jste ještě říkali, že nebudou v žádném případě zavedena a už tady jsou, ale to asi nemá smysl teď rozebírat,“ poznamenal Železný.

Adamová Pekarová vládu nešetřila.

„My tady teď v půlce října řešíme, že se má zlepšit komunikace, když už od samého jara je zřejmé, že to je základem úspěchu toho, aby lidé důvěřovali vládě, aby ta opatření dodržovali,“ prohlásila Pekarová Adamová. A po chvíli přidala další úder. „Pokud lidé věří tomu, že koronavirus je nástrojem na ovládnutí lidstva, tak s takovýmito dezinformacemi měla vláda bojovat už dávno,“ konstatovala.

„Já chci tady ukázat příklad poslance Dominika Feriho, který se svou jednou asistentkou zvládá tu komunikaci za vládu mnohem lépe, než ona se svojí armádou úředníků, se všemi lidskými zdroji, které k tomu má. Styďte se za to, že to nejste schopni takhle udělat už od 1. března, kdy tady byl první nakažený. Vždyť už je to půl roku, co tady máme koronavirus,“ vypálila na vládu.

Stejně tak by podle ní vláda měla jasně říci, jak lidem ekonomicky v krizi pomůže.

Petříček za aktivitu poslance Dominika Feriho poděkoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…