Fiala: Byl bych spokojen se čtyřmi mandáty ODS v europarlamentu

24.05.2019 17:40

Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala by byl ve volbách do Evropského parlamentu spokojený se ziskem čtyř mandátů pro ODS, výsledek ale nechce předem odhadovat. Řekl to ČTK poté, co vhodil hlas do volební urny v brněnských Černých polích.

Fiala: Byl bych spokojen se čtyřmi mandáty ODS v europarlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Když získáme tři mandáty, bude to víc než minule. Čtyři mandáty bych považoval za velký úspěch, s takovým výsledkem bych byl spokojen,“ řekl Fiala. Na Česko připadá 21 křesel v Evropském parlamentu, který má 751 členů. Eurovolby označil Fiala za velmi důležité pro další směřování Evropské unie.

„Výsledek těchto voleb ovlivní, jak bude vypadat Evropská unie. Mělo by nám záležet na tom, jak vypadá, protože jsme země s exportní ekonomikou, která potřebuje mít otevřené hranice, obchodní spolupráci a která potřebuje být pevnou součástí západu kvůli své bezpečnosti,“ konstatoval předseda ODS.

Zdůraznil, že lídr kandidátky ODS v eurovolbách Jan Zahradil je silný kandidát, který vede frakci evropských reformistů, což znamená silný vliv na to, jak se EU v budoucnu změní.

ODS v minulých volbách do EP získala pouhé dva mandáty, což byl velký propad ze zisku devíti křesel v roce 2009. Důvodem byly události spojené s pádem vlády Petra Nečase. Kromě Zahradila zůstal jediným dalším europoslancem za ODS někdejší moravskoslezský hejtman a ostravský primátor Evžen Tošenovský.

Letošní volby do Evropského parlamentu jsou v České republice čtvrté. Lidé si mohou vybrat budoucí europoslance z rekordní nabídky 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které nominovaly přes 840 kandidátů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…