Fiala: ODS vede zápas o svobodu občanů. Sebemrskačství už bylo dost

25.04.2014 18:20

REPORTÁŽ Po 25 letech od revoluce se opět vede zápas o svobodu. Jedině ODS důsledně hájila české zájmy v Evropě. I to tvrdí šéf strany Petr Fiala, který se pustil do obnovy poškozené značky. „Návrat do čela politické scény bude trvat roky,“ uvedl také na debatě s občany v Olomouci.

Fiala: ODS vede zápas o svobodu občanů. Sebemrskačství už bylo dost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Fiala na besedě s občany v Olomouci

Na předvolební debatu přišel lídr strany do evropských voleb Jan Zahradil a předseda Petr Fiala. „Děláme tato setkání i proto, že ODS v tomto období obnovujeme. Jsem připraven ji vést do čela pravice a do pozice jedné z nejsilnějších stran v České republice. K tomu potřebuji i vaše podněty,“ uvedl na začátek Fiala a dále pokračoval: „Situace se po kongresu spravuje, otřes minulého roku se ale projevil významným způsobem. My jsme čas využili k mimořádně důležité vnitřní obnově. Museli jsme začít u sebe, měnit se zevnitř, abychom napravili některé mechanismy. Je mi jasné, že to voliče nezajímá, ale pokud bychom to neudělali, nemůžeme je začít oslovovat,“ dodal a pak před veřejností v sále vyjmenoval, co všechno už udělali.

„Prověřili jsme kontaktní údaje všech členů, abychom si ověřili, že nemáme žádné mrtvé duše. Udělali jsme opatření k tomu, aby se každý, kdo se přihlásí, dostal nejpozději do čtyř měsíců informaci, zda je přijat a jeho žádost nezůstala ležet. Chceme, aby pro všechny platila stejná pravidla, aby vnitrostranická demokracie nemohla být zneužita. Chceme být efektivnější a úspornější, šetříme finance, které máme stále menší, komunikujeme intenzivněji s našimi členy. Celkově se snažíme vrátit ODS blíže k občanům. Přesuneme hlavní kancelář z okraje do středu Prahy, kde budeme dostupní občanům a v centru dění,“ doplnil.

Fiala: vymezili jsme se proti nesmyslným opatřením vlády

Fiala také zdůraznil, že vše, co strana teď dělá, má jeden cíl, aby sama mohla jít příkladem. „Lidé nám neuvěří, že jsme schopní dobře řídit stát, když nebudeme dobře řídit ODS,“ vysvětlil šéf strany. Připomenul pak, že ODS je tu pro lidi, kteří chtějí přejímat zodpovědnost za svůj život a voličskou základnou jsou prý aktivní lidé, kteří chtějí žít ve svobodě. „Abychom hájili zájmy těchto lidí. Vymezili jsme se proti nesmyslným opatřením vlády, jako byl zákon o registru smluv, nebo proti tomu, aby se pravomoci NKÚ rozšířily i na obce. Postavili jsme se jasně proti zavedení druhé sazby DPH, omezení výdajových paušálů živnostníkům, zavedení třetí sazby DPH a povinné elektronické evidenci všech tržeb. Postavili jsme se proti centrálnímu registru všech účtů, proti zvýšení minimální mzdy a sociálních dávek. Tím zase bráníme aktivní občany a snažíme se vytvářet podmínky pro vznik pracovních míst,“ dodal.

25 let po listopadu se opět vede zápas o svobodu

Předseda ODS také upozornil na to, že jejich politika má sociální rozměr, není bezcitná a chladná, ale zároveň vysvětlil: „Nebudeme pomáhat těm, kteří se přiživují na našem systému a systém zneužívají. To není pravicový populismus, ale nutná politika. Musíme nabízet stabilitu a jistotu, stavět se proti levicovým nápadům, které vytvářejí jen chaos, zdrženlivostí, jinak všichni dopadneme špatně,“ naznačil.

I když si šéf strany uvědomuje, že ODS prošla, jak uvedl krizí a pádem, přesto tvrdí, že má své místo na politické scéně. „My víme, že občané jsou částečně znechucení, ale my hájíme demokratickou politiku. Jsme tu proto, abychom čelili manažerské antipolitice. U nových hnutí občané neví, co chtějí a kdo za nimi stojí. 25 let po listopadu vedeme znovu zápas o svobodu, o individuální svobodu. Už to není tak, že existuje jeden nepřítel. Naše svoboda je neustále ohrožována regulacemi a vede to ke chaosu. Náš úkol je tomuto čelit. Chceme a budeme připomínat, že přes všechny problémy je Česká republika státem, kde se žije výborně. Nenechejme si namluvit, že žijeme ve špatné zemi,“ prohlašoval.

Eurovolby budou testem ODS

Ke slovu se dostal také lídr kandidátky, který apeloval na voliče, aby dali hlas právě ODS. „Za měsíc touto dobou bude po evropských volbách, možná už budou sečteny hlasy. Je před námi poslední měsíc kampaně. Nečekáme zázraky, že dosáhneme srovnatelného výsledku s rokem 2009,“ uvedl Zahradil s tím, že by ale ODS chtěla mít odlišný výsledek než v parlamentních volbách. „Neočekáváme, že bychom mohli zvítězit. Za normálních okolností se o evropských volbách říká, že jsou to volby druhého řádu. Je to samozřejmě pravda a nemá cenu si na něco hrát. Pro nás to ale nejsou volby druhého řádu, je to test, kterým projde ODS pod novým vedením,“ dodal.

Na masivní kampaň nejsou peníze

Pak začala diskuse. „Kdo má na starosti tu vaši návštěvu a celkově kampaň? Aby byla trochu úspěšná, musíme být vidět. Například v Přerově billboardy nejsou. Jak je kampaň centrálně vymyšlená?“ dotazoval se jeden z občanů. „Snažíme se být vidět v celé republice, k tomu přispívá i petice pro korunu. I když jdeme do voleb s maximálním nasazení, finančně si ale nemůžeme dovolit masivní kampaň a snažíme se to nahrazovat kontaktní kampaní a přes sociální sítě. Máme jednu výhodu. Naše evropská politika je dlouhodobě správná. Dřív se nám smáli, že jsme euroskeptici, ale dnes, myslím si, s námi souhlasí většina občanů,“ reagoval Fiala s tím, že zástupci ODS v Bruselu odvedli kvalitní práci.

Voliči odešli k Babišovi

Další dotazy se týkaly poškození značky a obnovení důvěry. „Voliči jsou nesmírně zklamaní. Bude trvat dlouhou dobu, než je přesvědčíme,“ vyhodnotil Fiala, který také konstatoval, že se strana nechala obklopit skandály a trpí ztrátou voličů. „V tuto chvíli jsme dovolili, aby vedle nás vyrostla naše politická konkurence. Řada voličů uvěřila panu Babišovi,“ reagoval Fiala a pak upozornil. „Už jsme provedli dost sebemrskačství. Pojďme říkat lidem, co jim nabízíme. Obnovovat stranu musíme na všech úrovních. Buďte netolerantní k těm, kteří poškozují naše dobré jméno,“ vyzval veřejnost v sále. Pak ujistil, že ODS má své místo na politické scéně. „Jsme tu potřeba. Žádná jiná strana nehájila tak důsledně české zájmy v Evropě jako ODS. Není tu jiná strana, která by se stavěla proti regulacím, hloupostem a hájila svobodu občanů,“ vysvětlil.

Důvěryhodnost není poškozena jen kabelkami Nagyové

Občané se ptali také na postup a způsob obnovení důvěry strany. „Na besedě v Prostějově jsem se ptal pana Nečase, jak vnímají stranu podnikatelé a živnostníci. Pan premiér tehdy sděloval, že je tato strana jediná, která bojuje za zájmy živnostníků. Co bude ta nová a pravá ODS dělat pro živnostníky a co dělat s očekávanými reakcemi, že jme byli u vlády?“ zazněla další otázka. „To je jeden z největších problémů. Důvěryhodnost není poškozena jen skandály a kabelkami paní Nagyové. Nedařilo se nám dost srozumitelně vysvětlit, proč se dělali některé kompromisy. Taková politika nemohla vést k úspěchu,“ reagoval Fiala. „Bude trvat dlouho, než důvěru obnovíme, jde o běh na dlouhou trať, ale to nám nesmí bránit ve sdělování našich názorů,“ dodal.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…