Fiala je arogantní a pořád do nás kope. Naši poslanci nechápali, proč zrovna jeho volit. Trochu jiný pohled na páteční volby ve Sněmovně

25.11.2017 9:19

V Poslanecké sněmovně mělo být zvoleno celkem pět nových místopředsedů; plán by skoro vyšel, kdyby nepohořel ten pátý kandidát – Petr Fiala z ODS. Poslanci ho včera nezvolili místopředsedou Sněmovny ani napodruhé. „Je to projev demonstrace síly,“ říká Fiala.

Fiala je arogantní a pořád do nás kope. Naši poslanci nechápali, proč zrovna jeho volit. Trochu jiný pohled na páteční volby ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Programová konference ODS s podtitulem Silný program pro silné Česko

Vedle zástupců tzv. demokratického bloku ve volbě místopředsedy Sněmovny Fialu podpořili i Piráti a ČSSD, i přesto druhá nejsilnější strana ze sněmovních voleb stále nemá svého zástupce ve vedení dolní parlamentní komory. Fiala je rozhodnut, že půjde do další volby, která má být už v úterý. Hlasování všechny překvapilo hlavně proto, že původně ANO deklarovalo, že druhá nejsilnější strana z voleb má mít svého místopředsedu ve vedení Sněmovny.

„Je to tajná volba, nevíme, jak hlasovali ostatní, ja osobně jsem pana Fialu volil,“ odkryl karty místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a dodal, že problém je podle něj v tom, že ODS rázně odmítla hnutí ANO při sestavování povolební koalice. „Navíc mi naši lidi říkali, proč by měli Fialu volit, když do nás stále kope v médiích a je arogantní,“ upřesnil s tím, že strana ODS jako jediná ani nepřišla o podporu požádat.

Stejnou zkušenost má s ODS i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Všichni ostatní za námi přišli a zeptali se na podporu, jen oni ne. Proto naši poslanci měli volné hlasování,“ zdůraznil.

Poslanec ODS Zbyněk Stajnura se včera navíc vyjádřil, že trvá na tom, že o podporu svého kandidáta na místopředsedu Sněmovny prosit ODS nebude. „My ten prsten nepolíbíme ani do příštího uterý. Nečekejte to. Opravdu ne, smiřte se s tím,“ hlásal Stajnura pod návalem emocí.

„Předpokládám, že náš klub kandidáta z ODS v další volbě podpoří, ať už půjde o pana Fialu, nebo někoho jiného,“ sdělil Faltýnek po setkání šéfů poslaneckých klubů, které bylo svoláno hned po neúspěšné volbě pátého místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…