Fiala na kongresu ODS burcoval: Potřebujeme kontrarevoluci normálních lidí

05.09.2014 16:48

Zhruba hodinu a půl trvajícím projevem zahájil kongres Občanské demokratické strany její šéf Petr Fiala. Vyjádřil přesvědčení, že v budoucnu budou ODS volit „všichni slušní občané“, a nepřímo kritizoval snahy o zrovnoprávnění manželského svazku s registrovaným partnerstvím. Několikrát se ve svém projevu opřel do současné vlády, a především pak do ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Fiala na kongresu ODS burcoval: Potřebujeme kontrarevoluci normálních lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

V úvodu své spolustraníky vyzval, aby se přestali zabývat sami sebou. To prý nikoho nezajímá. A pokud ano, tak jen proto, aby „nám zkazil hru“. Rozhodující totiž je, zda strana vítězí.

Upozornil v této souvislosti na slova „známého politologa“, podle něhož strana, která se zabývá sama sebou, je odsouzena k zániku. Tvrdil, že pokud se ODS „zbaví strachu“, tak že vyhraje. Ke strachu prý není důvod, neboť v ODS už se prý nekrade. „Není ani co,“ podotkl. „Řídí vás nějaký kmotr?“ položil si řečnickou otázku a vzápětí si na ni odpověděl: „Mě ne.“

Podle něj ti, kteří za ODS kandidovali v dobách, kdy jim místo na kandidátce zajišťovalo lukrativní post, už kandidují za jiné strany nebo jako nezávislí. „Tyto členy jiným stranám přeji,“ poznamenal Fiala ironicky.

Poukázal na to, že nyní platí nová pravidla financování a pro všechny dary je určen transparentní účet. Takže „každý se může podívat, jaké peníze a od koho přicházejí“.

Aby ODS uspěla,  jsou nevyhnutelné další změny

Zároveň to ale podle Fialy nejsou všechny změny, které strana potřebuje: „Jestli nebudeme pokračovat ve změnách v ODS, tak úspěch nepřijde,“ varoval s tím, že za důležité považuje sjednotit volební a jednací řády pro celou ODS. A také posílit možnosti vedení nebo nezávislého orgánu strany zasáhnout tam, kde dochází k evidentnímu poškozování ODS.

Nejsem ani Husák, ani Biľak

Několikrát se Fiala neubránil narážkám na šéfa konkurenčního hnutí ANO Andreje Babiše. „Nejsem Gustáv Husák, ani Vasil Biľak, a tak nemluvím československy, což byla za komunismu nevýhoda, a teď je to také nevýhoda,“ poznamenal v narážce na to, že podobně jako předlistopadový československý prezident Husák také současný ministr financí při hovoru používá částečně česká a částečně slovenská slova.

Živnostníci potřebují, aby je stát nechal co nejvíce na pokoji

Za hlavní jádro potenciálních voličů ODS považuje Fiala zřejmě živnostníky, které podle něj socialisté podezřívají z toho, že si žijí moc dobře. „Babiš zase drobné podnikatele nevidí, protože za minulého režimu nebyli a v jeho firmách nejsou,“ uvedl s tím, že živnostníci nepotřebují, aby se o ně stát staral. „Potřebují, aby je stát nechal co nejvíce na pokoji. Budou zaměstnávat sebe a spoustu dalších lidí, stát ušetří za kontroly, byrokraty, a všem se bude žít lépe,“ seznámil Fiala přítomné se svou představou ideální budoucnosti.

Znevažování schopných lidí se šíří jako mor

Kritizoval údajnou velkou byrokracii, která prý drobné podnikatele dusí. „Nechali jsme si namluvit, že když bude stát vše kontrolovat, bude lépe. Přestaňme se cpát lidem do jejich životů,“ řekl. Při setkáních s občany prý často slyší požadavky na to, aby nebyly zvyšovány daně. A pokud už musí být zvyšovány, tak jen jednou. Rovněž časté kontroly prý podnikatelům znepříjemňují život. „Řezník při výrobě jednoho produktu musí vyplnit pět různých papírů. My to hned sníme, co z toho stát má?“ dodal k tomu Fiala s tím, že naprostá většina podnikatelů jsou poctiví lidé, kterých bychom si měli vážit. Posteskl si, že se jako mor šíří znevažování schopných lidí. „Když mě nepřátelé chtějí shodit, označí mě za akademika,“ řekl.

Nepřímo také zaútočil na snahy sexuálních menšin o zrovnoprávnění, když řekl: „Máme mít za vzor lidi, kteří jsou jiní, a stydět se za to, že žijeme v rodinách?“

Svěřil se i s tím, proč se rozhodl jít do politiky. Prý proto, aby „mlčící většina slušných lidí mohla v klidu žít. Potřebujeme kontrarevoluci normálních lidí.“ Občanskou demokratickou stranu považuje za jediný subjekt, který „by dokázal bránit normální lidi“.

Kriminalizace nevinných lidí prý pokračuje

Podle Fialy se v naší zemi stále zmenšuje „prostor svobody“. „Stále nás někdo pozoruje, kontroluje, stát vám nevěří, prosvěcuje vás. Velký bratr odposlouchává, kontroluje. Potřebujeme vzduch svobody, pocit spravedlnosti,“ uvedl předseda ODS.

Poukázal také na údajně pokračující „kriminalizaci nevinných lidí“. „Když jste starosta a děláte vše podle nejlepšího svědomí, stejně může po letech přijít policista nebo státní zástupce s tím, že jste to dělal špatně.“ Podle Fialy se společnost komplikuje a hrozí, že se „v tom nebude dát žít“. ODS naopak požaduje zjednodušit pravidla, a celkově život zjednodušit.

Neomezujme demokracii jen proto, že nás někdy otravuje

Ke konci projevu vyjádřil obavy o demokracii. „Nedopusťme si omezit demokracii jen proto, že nás její projevy občas otravují, byť je někdy užvaněná,“ podotkl.

V závěru své řeči přirovnal přípravky na posílení erekce k receptům, které „nám ordinuje naše levicová vláda“, přičemž prvně zmíněné přípravky označil za bezpečnější.

Nakonec varoval před volbou ČSSD: „Když nás budete volit, budete se mít v každém případě lépe. Socialisté sliby nesplní, ale vezmou si vaše peníze a kus vaší svobody.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…