Fiala nechal po Dobešovi pět projektů. Původně jich bylo přes dvacet

18.05.2012 18:59

Nový ministr školství Petr Fiala nechá po svém předchůdci Josefu Dobešovi jen pět vzdělávacích projektů. Vybíral přitom ze dvou desítek. Podle něj nebylo možné ostatní projekty stihnout.

Fiala nechal po Dobešovi pět projektů. Původně jich bylo přes dvacet
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

"Ve chvíli, kdy největším terčem kritiky nejen u odborné veřejnosti jsou právě některé individuální projekty národní (IPN), považuji za naprosto nemožné pokračovat v jejich přípravě," uvedl Petr Fiala pro server ČeskáPozice.cz.

Nakonec z více než dvaceti projektů Josefa Dobeše ponechal jeho nástupce pouze pět. Původně exministr plánoval 33 projektů, a než odešel z úřadu, stihl rozjet osm z nich. Ostatní zbyly na Fialu, aby rozhodl, které z nich mají budoucnost.

Vybral například o program vzdělávání postižených nebo zvýšení spolupráce škol a firem. Na podporu čtenářské, finanční a matematické gramotnosti žáků půjde 85 milionů, na projekt předvídání potřeb trhu práce 100 milionů. Posledním projektem je podpora neformálního vzdělávání. Pokud je ještě odsouhlasí i Evropská komise, mělo by na ně přijít z evropských fondů asi 350 milionů korun.

Zbytek projektů ministr odmítl proto, že je údajně není možné stihnout. "Vybral ta IPN, která z časového hlediska jde stihnout tak, abychom neztratili peníze," uvedl Hynek Jordán z ministerstva školství. Nedostane se tak například na projekt Češi Evropě, který měl za 79 milionů vysvětlit studentům historickou úlohu Čechů v rámci evropských dějin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…