Fiala nespokojen, Bartoš nespokojen. Babiš prožil těžké dvě hodiny

24.03.2021 15:15

Vláda nemá ani po dnešní schůzce s opozicí podporu pro páteční hlasování Sněmovny o prodloužení nouzového stavu. Podle lídrů Spolu, STAN a Pirátů nemá kabinet jiný plán, než je současné uzavření země. Na schůzce jim chyběli ministr školství Robert Plaga (za ANO) či hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Po zhruba dvouhodinové videokonferenci svolané premiérem Andrejem Babišem (ANO) lídři opozice kritizovali nepřipravenost menšinového kabinetu ANO a ČSSD na postupné rozvolňování restrikcí. Nevyjádřili se pro podporu prodloužení nouzového stavu. Rozhodnout se chtějí v pátek, mimo jiné podle aktuálních dat.

Fiala nespokojen, Bartoš nespokojen. Babiš prožil těžké dvě hodiny
Foto: TV Nova
Popisek: Premiér Babiš v TV Nova

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí
„Premiér dnes na našem společném jednání odmítl jakýkoli termín potvrdit. Vláda evidentně žádný plán nemá a hazarduje s budoucností dětí a mladých lidí. Jenže plán nemá ani v jiných oblastech,“ uvedl po jednání předseda ODS Petr Fiala. Jediným plánem premiéra je podle něj pokračovat v současné podobě lockdownu. „Zavřené okresy, zavřené školy, bez nějaké představy, co dál. Toto naši podporu mít nemůže,“ uvedl za koaliční uskupení Spolu, ve kterém jdou do podzimních voleb občanští demokraté s TOP 09 a lidovci.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že v posledních třech týdnech jednali experti stran s jednotlivými ministry, ti jim ale na dnešním jednání chyběli. „Ze strany vlády zastoupení reprezentativní nebylo,“ konstatoval. Dodal, že chyběla hlavní hygienička a ministr školství, který má nastínit rozvolňování ve školách.

Na jednání padly otázky k efektivitě jednotlivých opatření, vláda podle Bartoše ale nedokáže říct, která z opatření přesně za poklesem počtu nově infikovaných stojí. Předsedovi STAN Vítu Rakušanovi chyběla čísla o počtech lidí v karanténách a izolacích. Rakušan také poznamenal, že premiér s opozicí hovoří vždy pouze krátce před hlasováním o nouzovém stavu. „Vláda ale nikdy neřekne, ten nouzový stav chceme proto, proto a proto, vztahujeme to k těm a těm číslům,“ uvedl. Je podle něj nejasné, proč vláda žádá o 30 dnů prodloužení.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Schůzka nepřesvědčila ani předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. „Argumenty jsme dostali, ale pro mne to nejsou argumenty, které by mne přesvědčily o prodloužení nouzového stavu,“ řekl ČTK. Doplnil, že čeká na stanoviska z jednotlivých krajů. Podle nich širší vedení doporučí, jak mají poslanci KSČM postupovat.

Rozhodně nebudou pro prodloužení nouzového stavu hlasovat poslanci hnutí SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura novinářům řekl, že jednotlivé aspekty zástupcům opozice vysvětlovali na schůzce spolu s Babišem vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD), Alena Schillerová a Karel Havlíček (oba za ANO). „Soustředí se čistě na to, jak všechno zavřít. Jak chránit skupinu rizikových. Úplně chybí vyhodnocení dopadů na oblasti sociální, ekonomické i zdravotní a pro ty, kteří mají jiný zdravotní problém,“ popsal, v čem vidí SPD největší slabinu vládního postupu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Žádost poslancům, aby nouzový stav v Česku místo 28. března skončil až 27. dubna, vláda schválila v pondělí. Nouzový stav by tak v Česku trval nepřetržitě víc než půl roku. Prodloužení nouzového stavu navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních svátcích, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí. Podle Blatného a Hamáčka je zatím epidemie natolik silná, že se nedá zvládat standardními opatřeními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …