Fiala pálil kriticky do vlastních řad. A představil plán znovuzrození ODS

09.12.2013 15:01

Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity a ministr školství, na své přednášce v CEVRO Institutu ohlásil svou kandidaturu na předsedu ODS, jenž bude volen na lednovém kongresu strany. Jeho šance nejsou malé, protože dosavadní zvažovaná kandidátka Miroslava Němcová, bývalá předsedkyně sněmovny, vedoucí listiny kandidátů strany do nedávných předčasných voleb a místopředsedkyně strany, se podle posledních zpráv nehodlá klání o místo předsedkyně strany účastnit.

Fiala pálil kriticky do vlastních řad. A představil plán znovuzrození ODS
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Petr Fiala ve své zmíněné přednášce podrobil dosavadní politiku ODS vážné kritice. „Nejen ode mě zaznělo, že ODS se musí v mnoha směrech obnovit a změnit, a já jsem tím chtěl říct, že ta změna nemůže být tak radikální, že ODS pak ani nepoznáme, a že ji ani nemůže dělat omezená skupinka revolucionářů, ale že to musí být dílo všech aktivních členů," říká uchazeč o předsednictví Fiala v rozhovoru zveřejněném dnes na stránkách internetového zpravodajského deníku iHNed.cz.

„Lednový kongres ještě nebude řešením, ale bude to významný signál. A měl by být dvojí. Zaprvé, že ODS je strana, která je sjednocená a zastavila pád. A druhý signál by měl být, že ODS má vůli se měnit," míní Petr Fiala.

Podle jeho představ by měla mít ODS ambici stát se hegemonem na pravici, k čemuž ovšem bude potřebovat čas. Až dvě volební období. Jedním z problémů strany, vyjma zásadních, že rezignovala na pravicovou politiku a program, je i neumělá komunikace s voliči. „My potřebujeme v první řadě obnovit aktivitu členské základny a její důvěru. To je první krok, abychom obnovili důvěru voličů," míní.

ODS podle Petra Fialy potřebuje získat odborníky, kteří budou jejími mluvčími ve sdělovacích prostředcích. „Zevnitř strany musíme vygenerovat lidi, kteří dokáží naši politiku formulovat a vysvětlovat. A současně potřebujeme přitáhnout do okolí ODS experty, kteří sdílejí naše pozice, byť nejsou členy strany," vysvětluje.

„Myslel jsem tím to, že pokud chcete sdělovat své názory na velmi konkrétní problémy, musíte to být schopný podat nejen srozumitelně, ale i tak, aby to v dnešní zkratkovité mediální kultuře, v klipovitém vnímání reality, zaznělo a bylo to slyšet. Takže z pravicového populismu si musíme vybrat některé postupy, abychom dokázali prezentovat věci veřejnosti, což dnes neumíme úplně dobře," naznačuje svou představu prezentace strany směrem k voličům uchazeč o vůdčí místo ve straně Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…