Fiala řekl, co je na školství hotové a co na Štyse čeká

04.07.2013 10:25

Ve školství se do zdárného konce dotáhly státní maturity i novela vysokoškolského zákona, zhodnotil odstupující ministr školství Petr Fiala své 14 měsíců trvající působení v čele úřadu. V rozhovoru s ČTK také řekl, že na jeho nástupce čeká například rozhodnutí o testech 5. a 9. tříd, vyjednávání o novém operačním programu EU na vzdělání a výzkum nebo příprava kariérního řádu učitelů.

Fiala řekl, co je na školství hotové a co na Štyse čeká
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

Fiala hned po svém nástupu do čela úřadu rozhodl, že státní maturity budou mít jen jednu úroveň, budou i nadále povinné jen ze dvou předmětů a vyměnil také šéfa maturitního centra Cermat. Letošní ročník zkoušek se na rozdíl od loňska obešel bez výraznějších problémů, oproti minulému roku se navíc ušetřilo 29 milionů korun.

"Mnoho koncepčních věcí nemůže být rozhodnuto v případě, že vláda nebude mít důvěru nebo nebude mít většinovou podporu v Parlamentu, ale myslím si, že na spoustě věcí by se prostě mělo pracovat dál," uvedl ale ministr v demisi.

Posečkat s rozhodováním by se podle něj mělo třeba v případě reformní novely vysokoškolského zákona. "Máme na stole hotovou novelu, která je rozumným konsensem a která může být schválená a těšit se i široké podpoře akademické obce. Ale tohle je přesně typ rozhodnutí, které předpokládám, že může dělat až politická vláda, jednoduše proto, že pro prosazení je potřeba politická většina," konstatoval.

Práce na evropských fondech musí pokračovat

Práce prý ale naopak musejí pokračovat v oblasti evropských fondů, s nimiž mělo ministerstvo velké problémy. "Pro nás, mám na mysli Českou republiku, je hodně důležité, aby operační programy byly připraveny dobře, aby už nedošlo k tomu, k čemu došlo v minulém programovacím období. Práce na přípravě operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v tuto chvíli běží a měly by probíhat dál a měly by být dokončeny," tvrdí Fiala.

Jeho nástupce, kterým má být přírodovědec a dosavadní šéf ministerského odboru pro vědu a výzkum Dalibor Štys, se bude muset zabývat také rozpracovaným kariérním systémem učitelů, k němuž by v září měly být první odborné výstupy. Odměňování podle odsloužených let a dosažené kvalifikace by se přitom mělo zavádět v roce 2015. Do října se pak má rozhodnout o pokračování testů 5. a 9. tříd, které měly v posledních dvou letech generálku. Podle Fialy se musí rozhodnout, jestli je k získání údajů o znalostech žáků potřeba plošné testování nebo by stačilo třeba jen testování na vzorku žáků.

Štys najde na stole také dokončenou novelu školského zákona, která upravuje domácí vzdělávání nebo jednotné závěrečné zkoušky učňů. Dotáhnout by se prý měla i strategie vzdělávání do roku 2020. Štyse nejspíš čeká i podpis verdiktu Akreditační komise, která udělila plzeňským právům akreditaci na další čtyři roky. Podle Fialy je ale běžná praxe, že ministr rozhodnutí komise automaticky schválí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…