Fiala se v Partii opřel do Kováčika. Komunista pohřbíval lustrační zákon

26.01.2014 12:15

Nový předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala, zvolený na nedávném olomouckém kongresu strany, dle svých slov věří, že ODS čeká obnova po hluboké krizi, kterou jím vedená strana v současnosti překonává. Občanští demokraté se tak podle svého předsedy stanou znovu důvěryhodní.

Fiala se v Partii opřel do Kováčika. Komunista pohřbíval lustrační zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Podle předsedy Fialy krize ve straně trvá od roku 2008 a výsledek podzimních předčasných voleb do sněmovny byl pak podle něj jasně čitelným vzkazem od voličů, že ve kdysi nejsilnější stranu ztrácejí důvěru. Předseda ODS to uvedl v diskusním pořadu Partie ve vysílání televize Prima.

Ačkoli nedůvěra voličů a s ní spojená porážka strany Petra Fialu dle jeho slov nepřekvapují, obroda ODS podle něj již začala. Konkrétně právě na olomouckém kongresu konaném před týdnem, na kterém se právě Petr Fiala stal předsedou.

Fiala věří, že se strana obrodí zevnitř, obnoví se vnitrostranická diskuse a ODS přestane být synonymem pro kmotrovskou a mafiánskou výspu v politice, protože si její členové uvědomí, že je nemožné, aby ekonomické zájmy dominovaly nad politikou.

„Tento proces začal a veřejnost bude mít možnost vidět, že bude pokračovat,“ uvedl dále Petr Fiala.

Zopakoval, že občanští demokraté nejsou stranou bez vlivu, protože mají dvacet jeden tisíc členů. Podle něj na pravici k ODS neexistuje alternativa.

A co lustrace?

Závěr diskusního pořadu patřil lustracím. Podle předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika není lustrační zákon aktuální. Domnívá se, že dnes se potýkáme s důležitějšími problémy, jako jsou ekonomika a korupce, uvedl ve vysílání.

Předseda ODS oponoval: „Smyslem (lustračního zákona) není někomu v něčem bránit, ale bránit společnost před lidmi, kteří selhali tím, že porušili tehdy daná pravidla hry," domnívá se Petr Fiala. Podle něj si ve svobodné společnosti, kterou dnes máme, může každý říkat, co chce, ale není přípustné, aby jednou selhavší jedinec měl vliv na řízení této společnosti.

Podle Pavla Kováčika selhali další v posledních dvaceti letech a celý problém není o morálním selhání, nýbrž tkví v tom, zda je někdo uveden v nějakém seznamu či nařčen, že je v nějakém seznamu. Poukazoval tak na řadu soudních pří, kdy držitelé pozitivních lustračních osvědčení se úspěšně domáhali očištění svého jména.

Podle Petra Fialy je úsměvné a smutné, že nás o demokracii poučuje člen komunistické strany. Přesto, že byl zvolen do sněmovny, nemá podle něj Pavel Kováčik morální právo takto hovořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…