Fiala se ve Sněmovně chválil, jak zatlačil na ceny potravin

14.09.2023 17:39

Tlak na zemědělce a potravináře kvůli snížení cen potravin, za které lidé kvůli státním dotacím pro oba tyto výrobní sektory loni platili dvakrát, podle premiéra Petra Fialy (ODS) zafungoval. U řady komodit lze sledovat meziměsíční pokles, řekl dnes předseda vlády, který se v srpnu pozastavil nad rekordními zisky firem v zemědělství a potravinářství. Reagoval tak při interpelacích na vystoupení poslance ANO Milana Ferance, který míru loňského zisku zemědělských a potravinářských firem zpochybňoval.

Fiala se ve Sněmovně chválil, jak zatlačil na ceny potravin
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Petr Fiala v Partii

„Mám pocit, že jsme někomu lidově řečeno šlápli na kuří oko,“ pronesl premiér. Podle něj zemědělským podnikům v souhrnu loni meziročně stoupnul zisk o 142 %, podobně i potravinářským firmám včetně koncernu Agrofert, který má ve svěřenských fondech expremiér a předseda ANO Andrej Babiš. Stát jim na dotacích vyplatil přes 40 miliard korun, připomenul Fiala.

„Zisky jsou rekordní a ceny potravin jsou taky rekordní. Je potřeba udělat něco, aby tomu tak nebylo,“ řekl premiér. Cestou je podle něj tlak státu na všechny účastníky procesu výroby a prodeje potravin, aby se jejich ceny snížily. „A hle, ono to funguje,“ dodal Fiala.

Premiér koncem srpna vyzval potravinářské firmy s rekordními zisky ke snížení cen produktů. „Rekordní zisky Agrofertu a dalších obřích zemědělských a potravinářských firem nejsou jen výsledkem jejich úspěchu na trhu, ale také štědrých dotací. A proto by se jejich zisky měly a musí projevit snížením cen potravin,“ pravil premiér. Koncern Agrofert za loňský rok vykázal zisk zhruba 13 miliard korun, což byl více než dvojnásobek v porovnání s předchozím rokem. Fiala k tomu podotkl, že mu připadá nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co zisky Hytlermarketů-ty taky sleduješ Fialenko???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 14.09.2023 18:08:12

|  5 |  0

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…