Fiala z ODS u Drtinové: Nemělo by smysl dělat maskota

10.12.2013 19:03

Petr Fiala má jasnou představu o budoucnosti ODS. Ví, jak by se měla chovat ve sněmovně i mimo ni, a jako případný předseda občanských demokratů je připraven provést zásadní změny, které strana potřebuje. Na prvním místě je vrátit naději lidem, kteří mají sami chuť pro stranu něco udělat. Právě s nimi Fiala diskutuje a cítí vůli ke změně v ODS.

Fiala z ODS u Drtinové: Nemělo by smysl dělat maskota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

Již je definitivně jasné, že bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně nastoupí do boje o předsednické křeslo v ODS. A co by chtěl v této pozici dokázat, pokud ji získá? Nejen o tom mluvil v úterním Interview Daniely Drtinové České televize.

Současná koalice se může v budoucnu rozdrolit

"Jsem rád, že budeme konečně mít politickou vládu, ale je varující, jak se současná koalice opírá i o komunisty a jak se chová k rozpočtu," poznamenal Fiala hned v úvodu. "Je třeba mít na paměti i to, že volební období teprve začalo a je třeba vyčkat na to, co se bude skutečně dít, a na to bude ODS jako opoziční strana reagovat. Role opozice není jen v tom, zda se jí něco podaří prosadit, ale také v tom, že vládě ukazuje, co se jí nedaří, a veřejnosti může představit alternativu k vládním návrhům."

Jako profesor politologie poukázal také na to, že jsme v minulosti v Česku měly relativně slabé koalice, které se drolily, takže je možné, že ODS prosadí některé ze svých návrhů i s pomocí některých koaličních politiků.

Situace v ODS

Fiala o víkendu definitivně oznámil, že bude kandidovat na post ODS. Do jejích řad vstoupil, aby ukázal, že jí věří. „Jsme trochu v mimořádné situaci. ODS je v kritické situaci, kdy jde o její postavení v politickém systému a strana potřebuje výrazné změny. Za této situace nejsou tak překvapivé výzvy, které volají po mé kandidatuře na předsedu,“ uvedl Fiala.

On sám je opravdu přesvědčen, že je schopen změny provést, aniž by byl pouhým „novým maskotem staré strany“. Jednoznačně zdůraznil, že se nenechá ovládat žádnými zákulisními hráči. Nenechal se ostatně ovládat ani v pozici ministra školství či v jiných funkcích. Podstatné je, aby přesvědčil většinu členské základny, že bude dobrým předsedou.

Následně ale odmítl prozradit, koho by si přál za další členy vedení. Podle jeho názoru to bude záležet na vůli členské základny. „A já neudělám tu chybu, jakou dělali někteří jiní, abych dopředu někoho vylučoval nebo někoho doporučoval,“ prohlásil. Až se členská základna vyjádří k tomu, kdo by měl ve vedení zasednout, může se Fiala k jednotlivým návrhům vyjádřit.

Co je třeba udělat nejdříve

Nadcházející kongres ODS bude prvním krokem k obrodě strany a sám je připraven udělat maximum proto, aby se opět stala lídrem na pravici. "ODS se musí znovu stá pravicovou stranou s jasným volebním programem. Musíme také znovu motivovat členskou základnu. Já jsem připraven svůj program představit velmi konkrétně, ale udělám to, až budu opravdu kandidovat. ODS má teď na své straně dvě výhody," počítal exministr. Za prvé již prý není atraktivní pro pověstné kmotry a za druhé má poměrně početnou členskou základnu, se kterou je Fiala v kontaktu a cítí u nich vůli ke změně. „Na prvním místě musíme mobilizovat členskou základnu, pokud nebudete mít mobilizovanou členskou základnu, nemůžete mobilizovat voliče,“ podotkl Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…