Fialův a Babišův poslanec se v televizi střetli nad způsobem, jakým byla přijata EET

08.04.2016 23:06

O stížnosti pravicové opozice na způsob, jakým byla přijata elektronická evidence tržeb, se diskutovalo v pátečních Událostech, komentářích. Ve studiu České televize toto téma probíral místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, přímým přenosem byl přítomen také místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Radek Vondráček.

Fialův a Babišův poslanec se v televizi střetli nad způsobem, jakým byla přijata EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Televize ze záznamu přehrála výrok Marka Bendy z roku 2012, kdy coby vládní poslanec řekl: „Většina má právo se bránit proti neustálým obstrukcím.“ Benda tak reagoval na tehdejší levicovou opozici, která se pokusila obstrukcemi zablokovat zákony, jež se tehdejší vládní pravice pokoušela prosadit.

Nyní Benda uvedl, že současná vládní koalice ztratila nervy. Přitom prý mohla EET schválit, aniž porušila ústavu a jednací řád. Poukázal na to, že ani v roce 2012 nebyla rozprava ukončena hlasováním. „Tehdy si poslanci stěžovali, že mají omezené řečnické lhůty. Ale všichni, kdo vystoupit chtěli, vystoupit mohli,“ upozornil.

Před čtyřmi lety byla právní norma prosazena ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud pak prohlásil, že nebyl stav legislativní nouze nutný, a proto musel být zákon přijat znovu řádným způsobem. „Myslím, že Ústavní soud rozhodne v náš prospěch,“ prohlásil Benda.

Vondráček řekl, že nikdy není žádná situace úplně stejná. „Od předsedy Kalouska od začátku znělo – tento zákon neprojde za žádnou cenu. Už jednou použil tuto taktiku u služebního zákona. Řekl, nejsme nedemokraté a nikdy tento postup nebudeme opakovat. A udělal to podruhé a potřetí, vyhrotil situaci kolem EET takovým způsobem, že tady nebyla žádná diskuse,“ uvedl Vondráček s tím, že proti sobě byla postavena většina proti menšině.

„Ctím, že práva menšiny musejí být respektována, ale existuje nějaká mez, protože demokratický princip prosazování práv většiny v legislativním procesu existuje. Když se ukáže, že jednací řád nemá protilátky proti takovému flagrantnímu zneužívání jednacího řádu, tak se musí nějakým způsobem reagovat,“ uvedl Vondráček.

Upozornil také, že zákon nepamatuje na totální zablokování sněmovny a nenabídnutí žádné alternativy. „Podle mne výslovné porušení jednacího řádu nebylo. Reagovali jsme na situaci, kterou jsme tu ještě neměli,“ řekl s tím, že není pravda, že poslanci opozice neměli možnost se k EET vyjádřit. „I pan poslanec Benda vystupoval. Rozsáhle v prvním, ve druhém čtení. Měl i faktické poznámky,“ podotkl Vondráček.

Na otázku moderátora, zda je cílem snažení ODS, aby EET nefungovalo Benda nejprve uvedl, že nynější stížností chce dosáhnout ODS toho, aby si většina nemohla příště odhlasovat, že končí rozprava.

Na EET bude podána jiná žaloba, která bude směřovat na protiústavnost EET jako celku a na proces jeho přijetí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…