Fico: Dukelská operace za války otevřela bránu svobody

06.10.2014 13:08

Vojáci, kteří padli v bojích během karpatsko-dukelské operace za druhé světové války, otevřeli brány na cestě ke slovenské svobodě. Prohlásil to dnes slovenský premiér Robert Fico na vzpomínkové akci u příležitosti 70. výročí vojenské operace, na níž se významně podílely i československé jednotky. V areálu památníku na východním Slovensku byla současně odhalena kopie původní sochy československého vojáka, kterou komunistický režim nechal v 50. letech z této památky odstranit.

Fico: Dukelská operace za války otevřela bránu svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Chci se hluboce poklonit hrdinským slovenským důstojníkům a vojákům, kteří padli na hranici své vlasti. Stejně se chci sklonit před všemi českými vojáky i vojáky Rudé armády, kteří zde na Dukle padli,“ řekl Fico a dodal, že nakonec se boj za svobodu nového Československa podařilo vyhrát.

Českou republiku na vzpomínkové akci zastupoval předseda Poslanecké sněmovnyČR Jan Hamáček. „Národ, který si nepamatuje svou historii, je nucen ji opakovat. Asi nikdo by si nepřál, abychom si zopakovali hrůzy druhé světové války. Proto je potřeba si historii připomínat. Zejména je potřeba, abychom ji připomínali mladší generaci, která často neví, co to byla Dukla a proč ti vojáci padli,“ řekl Hamáček ČTK.

Slovenský prezident Andrej Kiska označil karpatsko-dukelskou operaci za jednu z nejtěžších horských bitev ve střední Evropě za druhé světové války. „Boje na tomto kousku velké fronty druhé světové války vázaly významné vojenské síly nepřítele a povzbudily domácí protifašistický odboj,“ řekl v projevu Kiska.

Slovensko bylo za druhé světové války pod silným vlivem nacistického Německa.

Na Dukle u hranic s Polskem opět stojí socha československého vojáka

Součástí památníku na Dukle u hranic s Polskem je ode dneška kopie původní sochy československého vojáka od sochaře Jana Adolfa Vítka, jejíž originál byl za komunistického režimu odstraněn. Naposledy tam stálo sousoší, které našlo místo v tamní vyhlídkové věži.

Přemístění sousoší vyvolalo v mediích polemiku, kterou zahájil politolog a historik Eduard Chmelár. Vojenský historický ústav ale oponoval, že památník se tak dostal do původní podoby. Už v minulosti se během renovace na památník vrátil i někdejší československý státní znak, který tam byl za komunismu nahrazen státním znakem s pěticípou hvězdou.

Vzpomínkové akce před polednem pokračovaly v nedalekém městě Svidník, kde delegace například položily věnce k soše generála Ludvíka Svobody, jenž v karpatsko-dukelské operaci vedl 1. československý armádní sbor.

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo v závěru roku 1944 a které bylo později potlačeno. V operaci bojovalo na sovětské straně přes 100 000 vojáků a také 1. československý armádní sbor proti asi stotisícové německé armádě.

Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října. V současnosti je tento den na Slovensku památným Dnem obětí Dukly. Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20 000 vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16 000 vojáků, pak dosahovaly zhruba 2 000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.

Slovenský premiér využil svůj projev k zopakování kritiky vůči sankcím, které kvůli konfliktu na východě Ukrajině uvalily na sebe EU a Rusko. „My chceme hájit v Evropě mír. Žádné řinčení zbraněmi, sankcemi a nedorozuměními ještě nikdy nevyvolalo v Evropě pokrok, ať již v obchodních, hospodářských nebo politických vztazích. Jen jednání jsou cestou z krizové situace," řekl Fico.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…